Odsouzeného zastupitele Janečku chtějí kolegové zbavit mandátu

Zlín - Zlínští zastupitelé chtějí za měsíc zbavit mandátu svého kolegu, bývalého sociálního demokrata Martina Janečku. Soud v úterý exnáměstka zlínské primátorky uznal vinným z korupce a poslal ho i se dvěma komplici na dva roky do vězení. Uplácení se účastnil i Janečkův švagr, místopředseda Fotbalové asociace České republiky Dalibor Kučera, který na svou funkci rezignoval ještě v úterý večer.

Poté, co byl v úterý zlínský zastupitel a bývalý náměstek tamní primátorky Martin Janečka (dříve ČSSD) se dvěma společníky pravomocně odsouzen za korupci, začalo se pod ním houpat jeho zastupitelské křeslo. 

Janečka v souvislosti s kauzou sice pozastavil své členství v ČSSD, v Zastupitelstvu města Zlína ale působí dál. Zlínský primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) chce zastupitelstvu předložit návrh, kterým by Janečkův mandát zanikl. „Podle zákona o volbách do zastupitelstev obcí zaniká mandát člena zastupitelstva obce, vysloví-li to příslušné zastupitelstvo z důvodu pravomocného rozhodnutí soudu, kterým byl člen zastupitelstva odsouzen k nepodmíněnému trestu odnětí svobody,“ uvedl Adámek. „Ostatně, pokud by mandát pana Janečky neukončilo naše zastupitelstvo, učinil by tak v souladu se zákonem ředitel krajského úřadu,“ poznamenal primátor. 

Tahanice o mandát by měly skončit 

Když v roce 2011 policisté doslova chytli za ruku právníka Radka Dvořáka, jak předával úplatek insolvenčnímu správci, ozvaly se první domněnky, že za původem peněz by mohl stát bývalý náměstek zlínského primátora, politik Martin Janečka. Vedení města proto vyzvalo Janečku k rezignaci na post zastupitele. Ten rezignovat odmítl, stejně jako popřel na korupci jakýkoliv podíl. 

Podruhé vyzvalo vedení Zlína Janečku k opuštění postu zastupitele v lednu 2012 poté, co byl oficiálně obviněn z korupce. Politik už dříve na svoji žádost přerušil členství v ČSSD, zastupitelského mandátu se ale ani tentokrát vzdát nechtěl. Kritikům vzkázal, že nikdy nebyl trestán, nejspíš ani nebude, a k rezignaci proto nevidí důvod. Jeho postoj se nezměnil ani po obžalobě. 

Janečka je členem zastupitelstva od roku 1998, od roku 2002 do roku 2010 byl uvolněným prvním náměstkem primátora. V posledních volbách ČSSD spolu s ODS neuspěla a skončila v opozici.

Vlivný podnikatel a politik

Martin Janečka patřil mezi nejvlivnější zlínské politiky a stále patří mezi nejvýraznější podnikatele v krajském městě. Osm let byl náměstkem primátora Zlína. Byl šéfem klubu házené i prezidentem hokejového klubu. V obchodním rejstříku stále figuruje v sedmi firmách. Hodnota jeho majetku se podle odhadů pohybuje v řádu desítek až stovek milionů korun.

Janečka měl v regionu velký vliv. Kritikové mu vyčítají neprůhledné transakce v hokejovém klubu nebo při převodu bývalého majetku Svitu. "Výsledkem toho je dnešní obsazení Svitu soukromými firmami. Podle mých odhadů se jedná o majetek za 800 až 900 milionů, se kterým společnosti v podstatě neomezeně vládnou. Mají neprůhlednou holandskou strukturu," stěžoval si Janečkův kritik, podnikatel Ladislav Samohýl. „Za éry pana Janečky byl hokejový klub trvale ve ztrátě. Každý rok od 3 do 6 milionů,“ přidal se primátor a prezident klubu PSG Zlín Miroslav Adámek (TOP09/STAN).

Redaktor České televize se snažil spojit i s odsouzeným politikem, Martin Janečka ale po celý den nezvedal mobilní telefon. Nekomunikovali ani jeho bývalí kolegové, třeba exprimátorka Zlína Irena Ondrová. Jediný, kdo prolomil mlčení, byl bývalý radní a spolustraník Vladimír Řihák. „Byl to schopný člověk, který uměl organizovat a řídit práci. Talentovaný manažer,“ chválil bývalého kolegu Vladimír Řihák (ČSSD).

Měl být podplacen, vše ale nahlásil policii 

Insolvenční správce Petr Dokládal spravoval firmu Arching Group. Po společnosti Square Transaction, v jejímž čele seděl právě Martin Janečka se svým švagrem Daliborem Kučerou, vymáhal správce dluh 30 milionů korun. Za úplatek 750 tisíc korun měl Dokládal tento dluh administrativně snížit na přibližně šest milionů. Petr Dokládal se ale okamžitě obrátil na policii. Další schůzky včetně předání úplatku už proběhly v režii kriminalistů.

Při akci policie zadržela právníka firmy Radka Dvořáka. Následné vyšetřování ukázalo, že Dvořák nejednal z vlastní iniciativy, ale na pokyn Janečky jako předsedy představenstva firmy a Dalibora Kučery jako místopředsedy. Všichni tři aktéři byli nejprve odsouzeni k dvouletému podmínečnému trestu, v úterý jim soud trest zpřísnil na nepodmíněný. Janečka s Kučerou musí navíc zaplatit pokutu 400 tisíc korun, Dvořák o sto tisíc méně. Jejich obhájci nevyloučili, že si klienti ještě podají dovolání.