Byla to souhra nepředvídatelných okolností, říká posádka

Brno, Lopeník – Posádka závodního vozu, při jehož havárii na rallye v sobotu zahynuly čtyři mladé dívky, dnes vydala tiskové prohlášení. Podle závodníků nebyla chyba na jejich straně. Vůz měl po překonání horizontu dostat nevysvětlitelný boční impulz, vylétl mimo vozovku, stal se neovladatelným a došlo ke střetu s diváky. Oba členové posádky také vyjádřili soustrast rodinám obětí. České televizi se dnes podařilo natočit rozhovor s navigátorem vozu Josefem Bartončíkem.

„Příčinu nehody po důsledné analýze nespatřujeme v chybě posádky. Po celou dobu jízdy předcházející nehodě ve vozidle panovala zcela profesionální a zodpovědná atmosféra. Ani chování vozu, ani charakter úseku v inkriminovaném místě nenaznačovaly jakoukoliv abnormalitu,“ popsali v prohlášení závodníci Michael a Josef Bartončíkovi, kteří pilotovali havarované Mitsubishi Lancer. Zhruba deset metrů za horizontem před obcí Lopeník dostalo podle závodníků vozidlo „racionálně nevysvětlitelný boční impuls“, který nebylo možné korigovat. 

Rozhovor s Josefem Bartončíkem (zdroj: ČT24)

Bočním impulzem mohl být silný poryv větru, i s touto verzí policisté při vyšetřování pracují. „My sice máme k dispozici informace od meteorologů o síle větru, nicméně nikdo z kanceláře si nedovolí posoudit, jestli to má vliv na chování auta, nebo ne. Na tuto záležitost si budeme zadávat znalecký posudek,“ řekla zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková. Znalec z Centra dopravního výzkumu oslovený Českou televizí tuto verzi v obecné rovině připustil, netroufl si ale hodnotit konkrétní situaci sobotní nehody.

„Žádná z uvedených skutečností nemůže vyjádřit míru úcty mladým obětem neštěstí a hloubku bolesti, kterou cítíme s pozůstalými a všemi, jichž se tato obrovská tragédie dotkla. Vnímáme obrovské zoufalství rodinných příslušníků a vyjadřujeme jim nejhlubší soustrast.“

Michael a Josef Bartončíkovi, posádka havarovaného vozu

NO COMMENT: Pieta za oběti sobotní nehody v obci Lopeník (zdroj: ČT24)

Vůz vylétl z vozovky a stal se neovladatelným. „Pohyboval se až do místa střetu s diváky souběžně s vozovkou, a to ve vzdálenosti maximálně dvou metrů od vozovky. Důvodem vzniku tragédie se tak jeví souhra nešťastných a na straně posádky nepředvídatelných okolností. Tato fakta objektivizují i dosavadní výsledky vyšetřování nehody,“ uvedli závodníci.

Uherskobrodská RallyShow končí

„Pro pořadatele uherskobrodské rallyshow je obrovský šok, co se stalo. Ani v tom nejčernějším snu nás nenapadlo, že dojde k tak tragické nehodě se ztrátou lidských životů. Vyjadřujeme hlubokou soustrast pozůstalým obětí nehody a nesmírnou lítost nad ztrátou mladých lidských životů. V případě potřeby jsme připraveni pozůstalým rodinám po obětech této nešťastné události jakkoliv pomoci. RallyShow nebude v budoucnu pokračovat.“

Petr Bujáček, předseda organizačního výboru AUTOGAMES RallyShow Uherský Brod

Některé závody pokračují dál

I přes tragédii se už na příští týden chystají další závody rallye, tentokrát ve Slušovicích. Mikulášská rallye se ale bude konat za jiných podmínek. „Diváci by neměli být ohroženi,“ řekl dnes starosta Slušovic Petr Hradecký (KDU-ČSL). „V souvislosti s nehodou jsem konání akce samozřejmě zvažoval. Bude to však technická jízda v uzavřeném areálu, režim bude jiný. Organizátoři by to samozřejmě neměli podcenit a diváky nechají stát tam, kde to bude bezpečné,“ uvedl starosta. Souhlas s konáním akce podepsal organizátorům již minulý týden.

Nejtragičtější havárie v historii tuzemské rallye 

Tragická nehoda, která je zatím nejhorší v historii tuzemských automobilových závodů, se stala v sobotu odpoledne u obce Lopeník na Uherskohradišťsku. Závodní vůz Mitsubishi Lancer Michaela a Josefa Bartončíkových z dosud nevyjasněných příčin vylétl z trati. Pod koly vozu zemřely na kraji obce čtyři mladé dívky ve věku od sedmi do dvaceti let. Další dva lidé, mladý muž a starší žena, utrpěli středně těžká zranění. 

Policie hledá svědky a záznamy nehody

Policie zatím sobotní tragickou nehodu stále vyšetřuje a hledá svědky nehody i další informace, které by pomohly neštěstí objasnit. "Žádáme všechny přímé svědky tragédie, ale i svědky okolností před srážkou, aby se se svými informacemi, byť i drobnými, přihlásili přímo na policii nebo je zatelefonovali na linku 158," uvedl mluvčí uherskohradišťských policistů Aleš Mergental. Policie také shromažďuje jakýkoliv videozáznam nebo fotografie, které zachytily okolnosti nehody.

Tragédie zasáhla nejen rodiny obětí, ale i celou obec Lopeník. Pozůstalí viní z neštěstí pořadatele. Podle matky, která při neštěstí přišla o sedmiletou a osmnáctiletou dceru, stály obě dívky několik metrů od silnice, navíc na soukromém pozemku. Bezpečnostní páska tam nebyla, řekla žena novinářům. Příčiny nehody a případnou odpovědnost zúčastněných vyšetřuje policie. 

Svaz rallye svolal kvůli sobotní tragédii mimořádné zasedání, na kterém bude řešit otázku bezpečnosti pro dva zbývající takzvané volné podniky tohoto roku, které nejsou součástí oficiálního Mezinárodního mistrovství ČR.

Rozhovor s mluvčím Federace automobilového sportu AČR (zdroj: ČT24)