„Mišákovy hrátky, Gottwaldov je zpátky,“ volali demonstranti

Zlín - Téměř pět set lidí se dnes sešlo před vstupními dveřmi úřadu Zlínského kraje, aby protestovalo proti účasti komunistů v krajském zastupitelstvu a radě, s nimiž se na koalici dohodla ČSSD. Přicházející nově zvolené zastupitele se před vstupem do budovy snažili nabádat, aby s tímto stavem něco udělali. Část demonstrujících se pak přesunula přímo do zasedací místnosti, kde sliby členů krajské rady doprovodili pískotem a výkřiky hesel.

Před budovou samotnou se už o půl desáté ráno sešly stovky lidí. Především mladí lidé s transparenty, ale také skupina podnikatelů. Ti všichni vítali nově zvolené zastupitele transparenty a portréty Leonida Brežněva, Gustáva Husáka, Klementa Gottwalda a dalších představitelů komunistických režimů. Organizátoři akce znovu deklarovali své nesouhlasné stanovisko se složením koalice ve Zlínském kraji. Kromě toho pokryli lavičky kolem budovy černými plachtami se jmény obětí komunistického režimu v padesátých letech. Jejich jména s datem narození a úmrtí pak četli.

„Mišákovy hrátky, Gottwaldov je zpátky.“ To je nejen heslo na transparentech, které měli demonstranti před budovou krajského úřadu, ale také jej použili při volbě radních uvnitř budovy. Své si tak musel od demonstrantů vyslechnout při slibu například radní Libor Lukáš (ODS). „Zloděj, který umožnil vládu komunistům,“ volali na něj demonstranti.

Uvnitř se pak musel Stanislav Mišák smířit s tím, že mu demonstranti přinesli k jeho pátečním šedesátinám letenku do Pchjongjangu v Severní Koreji. Skandování přitom neustávalo po celou dobu zasedání zastupitelstva, kde svůj slib podle tradice přednesl jako první nejstarší člen zastupitelstva – někdejší předseda Jednotného zemědělského družstva Slušovice František Čuba (SPOZ).

Volby ve Zlínském kraji vyhrála s 12 mandáty ČSSD, druzí skončili s deseti křesly lidovci a třetí s devíti mandáty komunisté. Na dalších místech byli STAN/TOP 09 a ODS s pěti křesly a jako poslední se do zastupitelstva dostali zemanovci se čtyřmi zástupci. Ve Zlínském kraji v předchozích dvou volebních obdobích vládla koalice občanských a sociálních demokratů a KDU-ČSL.

No comment: protesty proti vládě komunistů (zdroj: ČT24)