Studenti JAMU získali vlastní divadelní prkna

Brno – Už týden se otevře Divadlo na Orlí, Hudebně-dramatická laboratoř studentů Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Studenti opery nebo muzikálu tak získají moderní místo, kde mohou sbírat zkušenosti pro profesionální kariéru. Ostrý provoz zahájí divadlo 24. října premiérou tanečního muzikálu Footloose.

Divadelní sál pro 150 lidí, speciální jevištní technologie, špičkově vybavené nahrávací studio nebo hudební nástroje za 24 milionů korun. To vše nabídne nové divadlo za 343 milionů korun studentům JAMU. „Divadlo umožní studentům obou našich fakult pracovat s nejmodernějšími divadelními, zvukovými a světelnými technologiemi, a vstupovat tak do praxe,“ vysvětlil rektor školy Ivo Medek.

Hlavním cílem vedení školy bylo vytvořit akusticky a technologicky špičkový stánek pro představení studentů hudební a divadelní fakulty JAMU. Vznikne ale také prostor pro výzkum a vývoj – divadlo se má stát laboratoří zvuku, obrazu a pohybu.

„Například špičkové studio bude sloužit k nahrávání výstupů zejména studentů hudební fakulty. Ti potřebují kvalitní nahrávky, aby se dobře prezentovali na soutěžích či u možných budoucích zaměstnavatelů,“ dodal Medek. Náklady na provoz studia částečně pokryje i jeho pronajímání pro komerční účely. Vedení divadla plánuje, že studio bude v provozu čtyřiadvacet hodin denně.

Podle Medka bude divadlo financované především z prostředků Janáčkovy akademie. „My jsme si dávali prostředky už v minulých letech bokem. K tomu máme navíc evropský projekt, který nám pomůže s rozjezdem divadla, a potrvá tři roky,“ uvedl Medek. Druhou část příjmů bude tvořit právě pronájem nahrávacího studia či divadelního sálu. „Nesmí to ale zasahovat do fungování školy, a především do výuky,“ upozornil Medek.

Celkově přijde provoz divadla na deset milionů korun ročně. „Částku tvoří mzdy, náklady na provoz divadla a náklady na inscenace. Devadesát procent hradí dotace a peníze z projektů, kterých se účastníme,“ řekla provozní ředitelka Divadla na Orlí Lenka Tesáčková.

Divadlo na Orlí otevře už za týden (zdroj: ČT24)

Moderní budovu navrhli architekti Pavel Rada, Milan Rak a Alena Režná. Za projekt už v roce 2007 získali mezinárodní ocenění. Nové divadlo už má i svoje logo. Ze šestačtyřiceti návrhů zvítězil pestrobarevný návrh Martina Poláčka.

Program najdete na stránkách Divadla na Orlí.

S novou scénou JAMU Brno získalo už třinácté divadlo. Na jedno sedadlo tak ve městě připadá pětadevadesát diváků. Kromě stálých divadelních scén ale v jihomoravské metropoli působí i množství profesionálních souborů, které odehrávají své divadelní kusy na prknech kulturních domů. Prostory jim půjčují například i bezbariérové divadlo Barka či Kabinet múz.

V žebříčku návštěvnosti stálých scén vede Městské divadlo Brno. „Vytváříme zde platformu pro současné autory. Přinášíme do českého prostředí tituly, které zatím nebyly hrány na tomto kontinentu,“ vysvětluje vysokou návštěvnost ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša.

Například i HaDivadlo sídlící v Alfa pasáži dává prostor mladým autorům a neotřelým tématům. Kvůli menší dotaci od města je ale nyní ohrožena jeho existence. „Vzdali jsme se veškeré placené propagace,“ uvedla tajemnice HaDivadla Marie Navrátilová. Divadlo také snížilo náklady například na premiéry.

Kvůli o pět procent nižšímu rozpočtu muselo provést změny i vedení Městského divadla. „My jsme se dlouho připravovali přechod na snížený počet premiér. Došlo ke zrušení 18 míst. Naštěstí je spontánní zájem obecenstva takový, že se nám s tím podaří vyrovnat. Neumím si však představit, že by tento trend měl pokračovat,“ dodal Moša.