Na Valašsku vybírali nejlepší frgál

Velké Karlovice - Valaši soutěžili o nejlepší frgál, koláč typický pro východomoravský region. Porota vybírala z osmdesáti tří koláčů s nejrůznějšími náplněmi, které napekly profesionální i amatérské pekařky. Valašský frgál je regionální specialitou. Velmi pravděpodobně už brzy bude používat ochranu Evropské unie – stejně jako pardubický perník nebo olomoucké tvarůžky.

Valašské hospodyňky pečou frgály od počátku 18. století. Stejně dlouho taky pro sladkou pochoutku platí neměnná pravidla. „Správný frgál musí mít v průměru třicet centimetrů, musí mít tenký spodek a silnou potěrku,“ popsal ideální výrobek předseda hodnotitelské poroty Ladislav Frgál. „U nás má těsto přibližně osmnáct materiálových složek, a pokud nedodržíte poměr tuků v těstě, tak nerozválíte nádhernou placku,“ dodala pekařka z Velkých Karlovic Jana Kasalová.

Hovoří pekařka z Velkých Karlovic Jana Kasalová (zdroj: ČT24)

Dietní odpoledne dnes porotci na gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích rozhodně neměli. Právě tam dnes totiž vybírali letošní nejlepší frgál. Nejčastěji se o prestižní titul ucházel koláč hruškový, časté jsou ale i náplně z ořechů, máku nebo tvarohu. Hrušková náplň nakonec zdobila i nejlepší frgál, který upekla amatérská pekařka z valašského Halenkova.

Frgál teď touží po vítězství ještě podstatnějším. V Bruselu se chýlí ke konci rozhodování o přidělení regionální ochrany pro tradiční valašskou pochutinu. Pověst místních pekařek prý poškozují napodobeniny, které nerespektují tradiční recepturu. „Když si koupíte takový koláč v obchodě, má trvanlivost třeba deset dnů. Frgál tak nikdy nebude takový, jako když ho doma napečete a zrovna se jí,“ stěžovala si soutěžící Zuzana Vašutová. Bruselští úředníci vynesou verdikt nad valašským koláčem ještě do konce letošního roku. 

Karlovský gastrofestival

Čtvrtý ročník svátku dobrého jídla a pití měl opět za cíl propagovat a popularizovat regionální producenty a valašskou kuchyni, k níž neodmyslitelně patří například kyselice, halušky, frgál nebo slivovice. Zároveň ale každý ročník zpestří prezentace gastronomie některé z evropských zemí. Letos tak návštěvníci blíže poznali maďarskou kuchyni. Za nabízené pokrmy i produkty v hospodách a na farmářském trhu se platí výhradně jednotným platidlem – valašským gastrošem, který lze získat ve směnárnách za kurz 1:25 českých korun.

Tradiční a velmi oblíbenou součástí Karlovského gastrofestivalu je soutěž o nejlepší valašský frgál. Loni se uskutečnil jubilejní 10. ročník.