Bývalý starosta Blatnice odešel od soudu s podmínkou

Hodonín – Za porušování povinností při správě cizího majetku poslal hodonínský soud na 20 měsíců do vězení s podmíněným odkladem na 3 roky bývalého starostu Blatnice pod Svatým Antonínkem Josefa Vavříka. Jako starosta měl obec svojí nedbalostí dostat do dluhů, které bude Blatnice i přes drastické úspory splácet až do roku 2019. Exstarosta před soudem projevil lítost nad tím, co se stalo, vypovídat ale odmítl. „Byla to moje chyba. Jsou tam některé body, které nebudu komentovat. Nemám, co bych k tomu dodal,“ řekl Josef Vavřík po vynesení rozsudku. Rozsudek dosud není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu pro odvolání.

Bývalý starosta Blatnice pod Svatým Antonínkem Josef Vavřík (Blatnice 2010) po svém starostování nechal milionové dluhy. Podle tvrzení svého i obžaloby nedbalostí. Před čtyřmi lety zůstaly starostovi ležet na stole faktury za stavební práce celkem za 4,8 milionů korun. Kvůli penále a poplatkům dluh nabobtnal skoro na 10 milionů. Aby se obec vyhnula exekuci, vzala si úvěr. 

Jenže tím problémy Blatnice neskončily. Audit účetnictví odhalil, že obec dluží další peníze. Exstarosta nezaplatil například za projektovou dokumentaci plánovaného penzionu, a tak se nakonec suma i s pokutami vyhoupla na čtvrt milionu korun. V účetnictví obce se s více než ročním zpožděním překvapivě objevila i faktura za vícepráce na silnici s částkou 682 tisíc korun. Suma sumárum - dvoutisícová Blatnice má do roku 2019 splatit dvacetimiliónový dluh. 

Nové vedení Blatnice proto utáhlo opasky a nabídlo k prodeji obecní majetek. Obec omezila provoz školního autobusu, vyměnila dodavatele elektřiny za levnějšího, ze tří uzavřených pojistek udělala jednu, nemá obecní radu a za peníze utržené prodejem obecního vinohradu nakoupila úsporná okna. 

Úspěch se dostavil. Blatnice stavební firmě dluh vyrovnala a dnes už platí jen 330 tisíc měsíčně za běžné úvěry, což zvládá bez problémů.

Chyby při starostování ale nakonec dohnaly bývalého prvního muže Blatnice až k soudu. A to i přesto, že zastupitelstvo původně odmítalo podat na exstarostu trestní oznámení. To nakonec podalo Sdružení za rozvoj tradičního Slovácka z Vnorov.