Zranění turisté přistáli v Brně

Záhřeb/Praha - Letadlo se sedmadvaceti zraněnými turisty, s nimiž v sobotu havaroval autobus na chorvatské dálnici A1, přistálo krátce před 20. hodinou na brněnském letišti. Letadlo pokračovalo v cestě do Prahy, kam převezlo těžce zraněnou šedesátiletou ženu. V Chorvatsku zůstává sedm Čechů. Náměstek ministra zahraničí Tomáš Dub upřesnil, že budou převezeni do České republiky, pokud to bude možné.

Pro turisty připravila česká armáda letadlo Airbus A319, které z pražských Kbel vyrazilo po jedenácté dopoledne. Ze čtyřicítky zraněných Čechů může 27 již opustit chorvatskou nemocnici. „Letecký speciál poveze 21 sedících a šest ležících cestujících,“ upřesnila
česká konzulka v Rijece Jindra Malá.

Těsně před přistáním letadla na brněnském letišti ostraha letiště spolu s hasiči sezvali příbuzné zraněných lidí do neveřejného prostoru. Právě v zadní části letiště se rodiny znovu setkaly. Novináři se k setkání vůbec nedostali, viděli pouze odjezd čtyř sanitek a osobních aut. U jejich příjezdu i odjezdu asistovala i dopravní hlídka, která zajišťovala jejich hladký průjezd letištěm.

Příbuzní zraněných strávili na letišti dlouhé hodiny

Příbuzní zraněných čekali v odbavovací hale dlouhé hodiny. Byl mezi nimi i Miroslav Kočka z Kuřimi na Brněnsku. Jeho šestašedesátiletá matka cestovala na Makarskou riviéru se sedmi kamarádkami. „Dlouho jsme nevěděli, zda je v pořádku. Bylo to hrozné. Naštěstí utržila jenom odřeniny,“ řekl novinářům.

Společně s ním čekal na návrat své devětačtyřicetileté manželky Milady Zdeněk Braun. Ta v autobuse seděla úplně vzadu. I ona měla štěstí a skončila jen s drobnými poraněními. Do telefonu mu po kolizi líčila, jak po havárii autobusu zastavovala auta s českými turisty, kteří se zraněným snažili na místě pomoci.

Dvacet zraněných zamířilo do brněnské Vojenské nemocnice, z toho 16 lehce a čtyři středně těžce ranění. Další čtyři cestující přiletěli do Prahy. Mezi nimi byl jeden člověk s velmi těžkými zraněními a tři středně těžce a lehce ranění. Nejvážněji zraněnou šedesátiletou ženu převezl z vojenského letiště ve Kbelích do Střešovic zdravotnický vrtulník.

V Chorvatsku zůstává sedm Čechů – pět v Gospići a dva v Záhřebu. Šest lidí zatím není schopno převozu a jeden člověk zůstává v Chorvatsku jako doprovod. Tři turisté se rozhodli jet k moři. Zbývající tři pacienty už odvážejí domů sanitky a dva lidé odjeli vlastním autem. Pokud jde o oběti nehody, náměstek Dub uvedl, že stále probíhá jejich identifikace.

Návrat českých turistů - Události (zdroj: ČT24)

Jedna z dívek v Záhřebu stále bojuje o život

Dvě dívky, které byly mezi trojicí nejhůře zraněných, lékaři v sobotu pozdě večer operovali. Ta, která je ve vážnějším stavu, ještě není při vědomí. Utrpěla mimo jiné těžké poranění hlavy. „Dívky mají za sebou klidnou noc. Závažněji zraněné děvče ještě není při vědomí, proto je napojeno na umělou plicní ventilaci,“ poznamenal chirurg Tomislav Luetić ze záhřebské univerzitní nemocnice.

Dodal, že zranění této pacientky jsou velmi vážná, a pokud dívka přežije, budou vyžadovat dlouhodobé léčení. Pro 60letou ženu, která je také hospitalizována v nemocnici v chorvatském hlavním městě, bude zřejmě podle Malé nutné zorganizovat přepravu vrtulníkem. Převoz sanitkou prý není možný.

Část lidí je na tom s psychikou zle

Za mnohými z nich přijeli příbuzní. Podle jednoho z českých policejních vyšetřovatelů část poškozených není v dobrém psychickém stavu. „Musíme pochopit, že někteří z nich ztratili přátele, příbuzné nebo dokonce děti,“ řekl vyšetřovatel. 

Český policista Luboš Turek uvedl, že dával dohromady rodiny, jejichž členové skončili na různých nemocničních odděleních. Šofér autobusu byl podle něho na místě mrtev. Druhý z řidičů v okamžiku nehody spal a vůbec nevěděl, co se stalo. Vyvázl jen s oděrkami a pohmožděninami.

Vstup Anny Rackové (zdroj: ČT24)

Armádní speciály z takzvané „vládní letky“ létají pro občany ČR postižené závažnými nehodami či katastrofami pravidelně. Před více než rokem například vláda vyslala Airbus pro členy filharmonie, kteří po zemětřesení uvízli v Japonsku.

Česká armáda zaslala do Zadaru letecký speciál (zdroj: ČT24)

Identifikace obětí ještě neskončila

Ještě také neskončila identifikace osmi obětí nehody. Chybí například jejich osobní doklady. Ostatky jsou uloženy v nemocnici ve městě Karlovac a armádní speciál je zpět do České republiky převážet nebude, upřesnil český konzul ve Splitu Pavel Bednář.

Chorvatské úřady se dosud nevyjádřily k příčinám havárie a věc dále vyšetřují. Jasno by do případu mohly vnést záznamy z bezpečnostní kamery na sloupu, do něhož řidič autobusu na dálnici narazil. Chorvatské úřady zatím existenci nahrávky oficiálně nepotvrdily. Nejčastěji se spekuluje, že za nehodou možná mohl mikrospánek řidiče.

Let i léčebné výlohy budou hrazeny z prostředků pojišťoven

Podle mluvčího ČSOB Pojišťovny Petra Milaty budou léčebné výlohy a škody na majetku hrazeny z cestovního pojištění. „Posílili jsme telefonní linky asistenční služby o psychology,“ popsal další opatření s tím, že nasadili i pracovníka se znalostí chorvatštiny, který řeší vypořádávání s místními zdravotnickými zařízeními. „Řešíme tam čtyři případy. Z toho se jedná o tři zraněné a jednoho mrtvého,“ uvedl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. V rámci asistenční služby prý vyčlenili dva zaměstnance, již jsou k dispozici pouze lidem z havarovaného autobusu a jejich příbuzným. Z pojištění se běžně hradí i repatriace, tedy návrat klientů do vlasti. Podle Káni se bude z prostředků pojišťoven hradit i let.

Brněnská cestovní kancelář Atlas Adria zatím nedostala informace o tom, zda by měla zaplatit část nákladů na vypravení speciálního letu. Není ani jasné, jakým způsobem a kdo bude vyplácet odškodné nebo zda budou cestujícím vráceny platby za zájezd v plné výši. 
„To, jak proběhne vyrovnání, zatím přesně nevíme. Pojištěni jsme my i dopravce,“ řekla Petra Vránová z cestovní kanceláře. „V tuto chvíli řešíme hlavně to, aby se klienti dostali zpátky do České republiky a mohli se uzdravit. Teprve až budou všichni tady a budou vyřízeny všechny potřebné náležitosti v Chorvatsku, budeme se tím moci zabývat,“ dodala.

K nehodě došlo na 212. kilometru dálnice A1 krátce před čtvrtou hodinou ranní nedaleko tunelu Krpani. Autobus narazil do sloupu, od kterého se nárazem odrazil a převrátil na bok. Výsledek – osm mrtvých a 43 zraněných. Ti byli okamžitě převezeni do nemocnice ve městě Gospić. Tři nejvážněji zraněné vrtulník transportoval do záhřebské nemocnice.