Bývalou starostku Terezína soudí kvůli dluhům obce

Hodonín - Zneužívání pravomoci veřejné osoby, porušování povinností při správě veřejného majetku, padělání veřejné listiny a zpronevěra. To všechno klade obžaloba za vinu bývalé starostce Terezína na Hodonínsku Miroslavě Vykydalové. Pod jejím vedením se obec dostala do exekuce a musela začít rozprodávat majetek, aby dluhy uhradila. To se podařilo díky pomoci od státu. Obec teď musí tuto půjčku splácet. Každý rok to Terezín stojí 1 milión korun, což je přibližně třetina obecního rozpočtu.

Za problémy Terezína stojí nedokončená půdní vestavba nad radnicí. Kvůli tomu, že se krátce po vyhlášení Terezína obcí roku v roce 2007 rozpadlo zastupitelstvo, nedostala stavební firma rok zaplaceno. Obec sice svůj dluh uhradila, ale starostka podepsala stavební firmě z nevědomosti takzvanou rozhodčí doložku.

Ta firmě umožnila, aby se na začátku loňského roku přihlásila ještě o penále – přes 10 milionů korun. „Chyba se stala v podpisu rozhodčí doložky, u které jsme ale v té chvíli nevěděli, co to znamená. Na můj dotaz, co to je, bylo řečeno, že je to výhodné pro nás, že to znamená, že nebude celý problém řešený u soudu. Tak jsem jim ještě poděkovala a podepsala,“ vysvětlovala starostka Vykydalová.

Státní zástupce vyčíslil škodu, která vznikla, na 13 miliónů korun. Terezín po exstarostce požaduje dokonce o 4 miliony více. Započítal totiž do požadované částky i riziko, že bude muset obec vrátit dotaci, kterou na vestavbu dostala.

Hospodaření starostky posoudí soud

Firmu, která měla zakázku na vestavbu získat, obec navíc ani nevybrala ve výběrovém řízení. „Byla to akce malého rozsahu,“ zdůvodňovala Vykydalová postup zastupitelstva. Stavět dva byty nad radnicí se začaly ještě před tím, než měla radnice zajištěné financování. Starostka věřila, že část peněz se zaplatí z financí, které Terezín získal za ocenění Vesnice roku. „Příslib peněz z porcování medvěda padl ve chvíli, kdy odstoupilo zastupitelstvo. Já byla v té době v nemocnici, účetní pila a začaly problémy. Uznání dluhu jsem firmě podepsala, protože tam ty práce udělala. Když došli s rozhodčí doložkou, nevěděla jsem přesně, co to znamená,“ tvrdila starostka. Který poslanec by slíbil prosazení dotace z tzv. porcování medvěda, říci nedokázala.

V době, kdy byla na obec uvalena exekuce, se navíc starostka domluvila s firmou, která byla na obecním úřadě v podnájmu, na zaplacení nájemného na ruku. Obálku s penězi nepřiznala exekutorovi ani členům zastupitelstva. Obálku s penězi měla celý rok v zásuvce pracovního stolu.

Pochybné právní služby

Od problémů nedokázala obec uchránit ani najatá advokátka. Za služby jí Terezín zaplatil 600 tisíc korun, nikdo ale nekontroloval faktury a jaké právní služby se za nimi skrývají. Nakonec se ukázalo, že poskytovatelka těchto služeb ani nebyla advokátkou.