Brno čeká rok bez draka

Brno – To, čím je pro Prahu orloj na Staroměstské radnici, je pro Brno drak umístěný rovněž na místě, kde v minulosti sedávali radní. Samotní Brňané ale procházejí nenápadným průjezdem pod věží Staré radnice bez povšimnutí si draka nad hlavou, stejně jako Pražané prodírající se houfy turistů čekajících na zazvonění kostlivce. Mnozí z nich proto ani nezaregistrují, že drak na několik měsíců zmizí. Mohlo by totiž dojít k jeho poškození při opravě Staré radnice, která se uskuteční v následujících měsících.

Starou radnici v Brně čeká v příštích měsících rekonstrukce, půjde zejména o její statické zajištění. Kvůli tomu je uzavřená i vyhlídková věž. Statické problémy budovy se projevují v prasklinách na fasádě, kolem oken i v interiéru. „Věž, která byla k domu přistavěna, se nepatrnými trhlinami začíná pohybovat, což by mohlo do budoucna dělat problémy. Proto chceme mimo jiné zpevnit spojení domu a věže,“ uvedl první náměstek primátora Robert Kotzian (ODS).

Stavebníci budovu staticky zajistí pomocí takzvaných vrtaných mikropilotů. Dále objekt „stáhnou“ s využitím ocelových rámů v místnostech, kde se objevují trhliny. Restaurátoři se zaměří na freskovou výmalbu a prvky z umělého mramoru ve freskovém sále.

Roman Šudák o stěhování krokodýla (zdroj: ČT24)

Budování Staré radnice začalo ve 13. století. Patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Brně. V průchodu pod radniční věží jsou trvale umístěny symboly města – brněnský drak a brněnské kolo. S oběma předměty se pojí řada pověstí, stejně jako s radničním portálem a jeho křivou fiálou.

Brněnský drak. Nebo krokodýl?

I když se častěji mluví o drakovi, kdo sádrový model na Staré radnici v Brně viděl, má v otázce, zda se jedná o draka či krokodýla, jasno. Kde se ale drak (krokodýl) v Brně vzal? Pověsti mají několik podob. V jedné z nich se předpokládá, že drak žil v okolí Brna a trápil jeho obyvatele. Druhá větev legend vychází z toho, že drak se do Brna dostal jako dar císaře Matyáše.

Drak žijící v okolí Brna

Před Brnem se objevil drak a ohrožoval dobytek i lidi. Byla vyhlášena odměna pro toho, kdo draka zabije. Našel se odvážlivec, který na draka nachystal lest. Do dobytčí kůže dal nehašené vápno (nebo síru) a předložil ji drakovi. Drak návnadu sežral, pak se napil, a když se v něm začalo vápno hasit a síra hořet, pukl. Zachránce dostal odměnu a drak byl zavěšen na památku v průjezdu radnice.

Drak je původem z Trutnova

Když se stavělo město Trutnov, našli lidé při hledání kamene ve skalách draka. Oznámili to trutnovskému pánovi, který dal udělat ze dřeva past s návnadou. Až se drak do pasti chytil, zapálili kolem něho dříví a drak se udusil kouřem. Draka pak vycpali a uložili ve věži trutnovského hradu. Když se po čase konal v Brně sněm, draka tam dovezli a darovali ho knížeti. Po skončení sněmu daroval kníže draka městu Brnu, kde jej konšelé zavěsili v průjezdu radnice. Městu Trutnovu udělil kníže listinu, kterou mu dovolil užívat pečeť s obrazem draka. Drak měl být v Trutnově zabit v roce 1006 a do Brna se měl dostat roku 1024.

Cíl turistů, ale i vandalů

Vedle vily Tugendhat a kasemat na Špilberku je drak jedním z mála míst, jejichž návštěva je povinností každého turisty, který do Brna zavítá. V minulosti se ale drak stal několikrát cílem vandalů. Ti se zaměřovali zejména na dračí drápy. Zřejmě se domnívali, že se jedná o drápy krokodýla. Jenže z krokodýla pochází jen kůže, kterou je model potažen. Naposledy museli restaurátoři opravovat dračí drápy v roce 2009. Oprava šesti pařátů tehdy vyšla na více než 23 tisíc korun.