V Novosedlech bagry odkryly neznámou osadu Keltů

Novosedly - V Novosedlech na Břeclavsku, které opakovaně zasáhly povodně, se konečně začala stavět hráz proti velké vodě. Ale sotva na pole přijely bagry, odkryly dosud neznámé sídliště starých Keltů. Na místo se tedy vydali archeologové. Podařilo se jim najít úlomky keramiky, kuchyňské náčiní, fragment skleněného náramku nebo bronzový náramek s ozdobnými kroužky a jehlice. Archeologické zkoumání ale nijak dokončení stavby protipovodňové hráze, na niž místní čekají už devět let, nezpozdí.

„V jedné části jsme objevili pozůstatky keltského sídliště, ale nejstarší stopy, které jsme tady objevili, sahají až do mladší doby kamenné. Jsou zde stopy po kultuře s moravskou malovanou keramikou. V poslední zkoumané části jsme nalezli pozůstatky slovanské osady z 10. až 12. století, která by mohla být předchůdcem dnešních Novosedel,“ popsal archeolog Balázs Komoróczy. Archeologové objevili desítky nálezů. Po očištění a zakonzervování je chtějí vystavit a představit v publikacích.

Podle něj nálezy svědčí o tom, že oblast dříve nebyla záplavovou. „Povodně jsou asi důsledkem novodobých zásahů do systému řeky. Je evidentní, že několik tisíciletí tady velká voda problémem nebyla, jinak by tu nebylo tolik různých sídlišť,“ dodal. 

Archeolog Balázs Komoróczy o nálezech (zdroj: ČT24)

Archeologové nyní zkoumají jinou část pozemku, než na které probíhají hlavní stavební práce. S dělníky se tak navzájem při práci neruší. „Pokud se už nenajde nic dalšího, tak bez problémů pokračujeme podle harmonogramu. Platí to, že protipovodňová hráz by měla být dokončena na jaře příštího roku,“ potvrdil starosta Novosedel František Trefilík (nez.).

Novosedly byly zatopené v roce 2002 i 2006

Už po povodních v roce 2002 začalo vedení obce řešit, jak dalším povodním zabránit. Udělalo potřebné pozemkové úpravy, připravilo projekty na protipovodňová opatření i studii proveditelnosti. Jenže rychlému zahájení stavby bránily další a další byrokratické překážky. V roce 2006 voda zasáhla obec znovu a obavy lidí se vystupňovaly. 

Novosedly nakonec získaly potřebná povolení, problém přišel s výběrovým řízením. První bylo zrušeno a i podruhé zakázku prověřoval Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Se stavbou dvoukilometrové hráze se tak mohlo začít až letos. „Díky hrázi budou Novosedly ochráněny proti vodě z řeky Dyje, a už za půl roku se tak budeme cítit bezpečněji,“ uzavřel starosta Trefilík.

Novosedly se dočkaly stavby protipovodňové hráze (zdroj: ČT24)