Masters of Rock se možná postěhuje z Vizovic, místní proti tomu sepisují petici

Vizovice - Hudební festival Masters of Rock možná čeká stěhování z Vizovic. Nové vedení města totiž po organizátorech žádá víc peněz. Pořádající agentura ale tento krok označuje za diskriminační. Čtyřdenní akce, kterou každoročně navštíví okolo pětadvaceti tisíc návštěvníků, tak možná Vizovice po osmi letech opustí.

Masters of Rock je mezi fanoušky rockové hudby pojem. Do areálu vizovické likérky lákají organizátoři festivalu každoročně světově známé kapely. Po osmi letech ale symbióza Vizovic s festivalem dostává pořádné trhliny. Povolební střídání ve vedení místní radnice totiž přineslo změny také na poli kultury. Padesát tisíc korun do městské kasy za čtyřdenní festival je podle zastupitelů žalostně málo. „Ta paušální částka je pro město nezajímavá. Cílem určitě je, abychom se nějakým způsobem dohodli s pořadatelem na zvýšení poplatků,“ vysvětluje nový starosta Vizovic Roman Persun (nez.).

Ředitel festivalu a pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron ale oponuje, že v minulých letech takto nastavená pravidla fungovala. „Tento krok je zcela absurdní a diskriminační vůči podnikání. Takové praktiky neexistují v devětadevadesáti procentech našich měst,“ zlobí se Daron.

Ředitel pořádající agentury Jiří Daron o možném přesunu Masters of Rock (zdroj: ČT24)

Pořádající agentura přesto nabídla vizovické radnici místo předešlých padesáti rovných sto tisíc korun a předem upozorňuje, že víc nedá. Podle našich informací ale zastupitelstvo požaduje zhruba jedno procento z hrubých tržeb, což je minimálně dvě stě padesát tisíc korun. „Byli bychom samozřejmě rádi, kdyby festival zůstal ve Vizovicích, na druhou stranu ale budeme trvat na zvýšení poplatku, abychom vyhověli občanům města a vykompenzovali jejich míru tolerance s touto megaakcí v uplynulých letech,“ zdůrazňuje Slavík.

Lidé z Vizovic mezitím paradoxně sepisují petici za zachování festivalu ve městě. Dosud se jich podepsalo na pět set. „Většina lidí ve Vizovicích se naučila s festivalem žít, jsou si vědomi, co festival přináší ekonomicky pro město,“ domnívá se Daron.

Z Masters of Rock žije místní fotbalový stadion, vizovický zámek, ale také střední odborné učiliště. Tam všude totiž bývají návštěvníci festivalu za poplatek ubytováni. Do města přijedou turisté, kteří zde utratí čtyřicet milionů korun.

Nejisté budoucnosti festivalu navíc začala využívat další města nejen ve Zlínském kraji, která pořadatelům Masters of Rock nabízí změnu adresy. „Podobný festival bychom u nás určitě uvítali, protože každá kulturní či společenská akce je jednoznačně přínosem a zvýraznila by propagaci a prezentaci našeho města,“ věří místostarosta Otrokovic Milan Plesar (Nový impuls).

Konečné slovo v otázce festivalového sporu padne na vizovické radnici už tento čtvrtek.

  • Návštěvníci festivalu Masters of Rock autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2122/212140.jpg
  • Masters of rock autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/310/30939.jpg