Chtěli obrat Oslavany o zámek, teď jsou u soudu

Oslavany - Brněnský krajský soud začal posuzovat vinu podnikatele Jiřího Tomka a jeho známého Vladimíra Korunky, kteří málem připravili o renesanční zámek a další nemovitosti město Oslavany na Brněnsku. Samozvaný rozhodce Vladimír Korunka, nezaměstnaný muž s kriminální minulostí, vydal rozhodčí nález, kterým přiřkl veškerý nemovitý majetek města v hodnotě 130 milionů korun firmě Jiřího Tomka. Tomek pak nález nechal zanést do katastru nemovitostí. Město Oslavany tak mělo rázem zablokovaný majetek a muselo se s Jiřím Tomkem začít soudit.

Okresní soud Brno-venkov rozhodl ve prospěch města. Podle prvostupňového rozsudku je rozhodčí nález neplatný a zámek a další nemovitosti patří městu. Druhá strana se ale odvolala.

Mezitím začalo trestní stíhání podnikatele a podivného rozhodce. Dnes si u brněnského krajského soudu vyslechli obžalobu z pokusu o podvod, za který jim hrozí až desetileté vězení.

Podnikatelé čelí obžalobě za pokus o podvod (zdroj: ČT24)

Výpovědi obžalovaných netrvaly dlouho. Jiří Tomek se po prvních slovech začal hroutit k zemi a tvrdil, že kvůli zdravotním problémům není schopen vypovídat. Spoluobžalovaný Korunka se zase odvolal na mlčenlivost, kterou je vázán jako rozhodce. Když se ho státní zástupce chtěl ptát na informace nesouvisející s oslavanským případem, tedy na jeho minulost nebo právnické zkušenosti, řekl, že odmítá vypovídat. Soudce Pavel Göth proces odročil na pátek, kdy budou vyslechnuti první svědci, další budou obhájci teprve navrhovat.

Firma Jiřího Tomka G & C Pacifik měla od roku 2006 v pronájmu část oslavanského zámku. Když přestala platit nájem, město smlouvu firmě vypovědělo. Jenže ve smlouvě byla rozhodčí doložka a tak si Jiří Tomek opatřil rozhodčí nález, podle kterého měl na zámek nárok. Podnikatel je doteď přesvědčen, že postupoval podle zákona a že ho město připravilo o stamilionové částky.

Jiří Tomek čelí ještě jednomu obvinění ze zkrácení daně. Podle obžaloby měl úmyslně zkreslovat účetnictví své firmy fiktivními fakturami, aby snížil daňové odvody státu. Soud bude oba delikty posuzovat v jednom procesu.