Kometa nad hvězdami. V rekordním zápase zvítězili hráči i fanoušci

Praha – 17 182 diváků. Taková je nová hodnota rekordu české extraligy v počtu diváků sledujících jediný zápas. K primátu pomohlo  spojení dvou fenoménů české hokejové současnosti – nejlepšího hráče Jaromíra Jágra v dresu Kladna a brněnské Komety, kterou fanoušci neváhají na zápasy vyprovázet v tisícových počtech.

Úterý krátce po poledni, na brněnské nádraží se trousí první hloučky fanoušků v modrobílých dresech. Chystají se obsadit posílený rychlík směrem na Prahu. Cíl mise je jasný. Dohnat brněnskou Kometu k vítězství nad Kladnem prošpikovaným hvězdami z NHL. „S Kometou se snažím jezdit na všechny zápasy, ale je jasné, že tento výjezd není stejný jako ostatní. Myslím, že moc příležitostí vidět Jardu Jágra na ledě už mít nebudeme, a když je u toho Kometa, není co řešit,“ těší se fanoušek Martin, který v zápětí zamává z okna vlaku komeťáckou šálou.

Kratší reportáž o rekordní cestě do Prahy můžete vidět ve středu v 18:00 na ČT1 v pořadu Události v regionech. Delší verzi potom ve Sportu v regionech 1. listopadu na ČT Sport.

Před druhou hodinou je rušno i před Janáčkovým divadlem. Už tradiční místo odjezdu autobusů brněnského fanklubu se rychle zaplňuje více než dvěma stovkami příznivců jihomoravského týmu. „Autobusů by bylo i víc, ale hodně lidí nesehnalo lístky, které byly okamžitě vyprodané,“ vysvětluje žena, která organizuje umisťování fanoušků do autobusů. „Jedeme, Brno, jedeme,“ ozve se ještě hlasité skandování, které je slyšet i přes sklo autobusu ozdobené modrobílými vlajkami.

Většina fanoušků vyrazila autem po vlastní ose, první zádrhel je čeká už patnáct kilometrů za Brnem, kdy brněnskou jízdu zbrzdí dopravní kolona. Příliš nepochodí ani ti, kteří se snaží krizovému úseku vyhnout – nápor aut mířících za hokejem ucpal i objízdné trasy. Od Velké Bíteše je potom doprava plynulá až na kraj Prahy. S tím, jak se cesty stovek aut sbíhají směrem k O2 areně, se doprava znovu zastavuje. Spousta fanoušků dobíhá k turniketům na poslední chvíli.

Takový je nový extraligový rekord
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na ledě nejmodernějšího stadionu v České republice už ve stejnou chvíli krouží Jaromír Jágr – nejzářivější hvězda extraligy. Ještě den před zápasem to vypadalo, že bude v nejočekávanějším utkání podzimu kvůli zranění chybět, nakonec ale opět stanul v čele nejúdernější formace Rytířů, v níž kromě něj nastupují i další superhvězdy jako Tomáš Plekanec, Tomáš Kaberle, Marek Židlický nebo Jiří Tlustý. „Jasně, že Jágrovi zatleskáme, ale body mu nenecháme,“ směje se brněnský fanoušek, který si nechává říkat Ringo.

Právě legendární hráč s osmašedesátkou na dresu nakonec opravdu sklidil zasloužené ovace obou fanouškovských táborů. Během utkání bylo ale více slyšet příznivce Brna, kterých do Prahy dorazilo určitě mnohem více než předem odhadovaných šest tisíc. „Děkuji všem fanouškům, kteří přišli. Důležité je, že se hokej líbil, a všichni si zápas užili,“ ocenil atmosféru i sám Jágr.

Rozhovory s fanoušky HC Kometa (zdroj: ČT24)

Na moravskou stranu se nakonec přiklonilo i sportovní štěstí. Kometa od začátku zápasu hrála výborně, Kladno zlomila dvěma góly hned v úvodu duelu. Na zvrat bojovní Středočeši už nedosáhli a Kometa zvítězila 4:2.

„Ať žije Brno, ať žije Brno,“ vyvalí se z haly rozesmátí brněnští fanoušci. U některých euforii kromě vítězství na ledě umocňuje i množství požitého alkoholu. Večer se pro Brňany každopádně vydařil. „Co si víc přát, co si víc přát?“ ptá se svých přátel stále dokola fanoušek Tomáš obnažený do půl těla.

No comment: atmosféra Kladno - Kometa (zdroj: ČT24)

Po desáté hodině většina fanoušků opouští Prahu. Na benzínkách v okolí hlavního města ještě dokupují jídlo a pití na cestu, z reproduktorů autorádií přitom vyhrávají všechny varianty brněnských fanouškovských písní. Uklízeč v pražské O2 areně ve stejnou chvíli zametá u stánků s občerstvením. „Tak toto jsem tady ještě nezažil,“ kroutí při tom hlavou. Ten večer asi nebyl jediný…

Vydáno pod