Velkou cenu Brna ozdobily výkony plavecké elity

Brno - Jednu z posledních šancí na splnění limitů pro Mistrovství Evropy v krátkém bazénu nabídla domácím plavcům o víkendu Velká cena Brna. Tuzemskou elitu doplnili i zahraniční plavci z pěti zemí.

Jen nemocná Jana Pechanová chyběla z domácí špičky na startu 43. ročníku brněnské Velké ceny. Tradiční plavecký závod přilákal konkurenci celkem čtyř stovek závodníků. Největší hvězdy přijely ze zahraniční - Švýcar Flori Lang už dokázal zvítězit ve Světovém poháru, Slovinka Tanja Šmidová si zase z loňského evropského šampionátu přivezla stříbro ze závodu na 200 metrů prsa. Na stejné trati nezaváhala ani v Brně, šestnáct let starý rekord mítinku ale i evropské vicemistryni odolal.

Plavání - Velká cena Brna v plavání

Start na nadcházejícím Mistrovství Evropy, které se tentokrát bude konat v polském Štětíně, byl pro mnoho plavců hlavním lákadlem. Účast si už před víkendovým závodem zajistili  Martin Baďura, Petr Bartůněk, Jakub Kočař, Květoslav Svoboda, Martin Verner, Simona Baumertová, Petra Chocová, Petra Klosová, Klára Václavíková a Barbora Závadová. „Některé disciplíny byly opravdu dobře obsazeny, vyzdvihl bych výkony Simony Baumertové, překvapil mě i Jakub Kočař, který zaplaval nový dorostenecký rekord a zároveň splnil limit na Mistrovství Evropy. Na nadcházejícím šampionátu samozřejmě doufám v medaili,“ popsal reprezentační trenér Jiří Kyněra.

Dějištěm Velké ceny se stal bazén v Brně Lesné
Zdroj: ČT24

V jednom z vrcholů prvního dne se představil i největší z favoritů mítinku, znojemský Květoslav Svoboda. Ten v závodě na 200 metrů volným způsobem bojoval o vítězství s plzeňským Janem Šteflem. Oba nakonec kuriózně dohmátli  ve stejném čase 1:47:51. „Cítím se dost unaveně, formu ladím až na období od ledna do května, kdy chci splnit olympijský limit, takže s únavou mám docela problém, ale samozřejmě jsem chtěl vyhrát,“ vysvětlil Svoboda.

Stejnou trať v ženách podle očekávaní ovládla před Martinou Elhenickou favoritka Lenka Lukášová. Ani čas 2:02:15 jí ale na splnění limitu nestačil.

Překvapením v pořadí už sedmého závodu Českého poháru byl na 50 metrů prsa skvělý výkon stříbrného Jakuba Ševčíka. Domácí závodník časem 28:13 dosáhl na 99 procent hranice potřebné pro start na Mistrovství Evropy ve Štětíně, což bude pro studenta Gymnázia Ludvíka Daňka obrovská zkušenost. 

Hlavní závod jako memoriál

Poprvé v historii se hlavní závod na 200 metrů volným způsobem plaval jako memoriál zakladatele tohoto mítinku Bernarda Kočaře (1937-2011). Ikona českého plavání zemřela ve věku 74 let letos v červenci. Bernard Kočař založil nejúspěšnější plavecký klub Kometa Brno, sám byl plaveckým reprezentantem a jako trenér Komety i reprezentace vychoval desítky úspěšných reprezentantů i olympioniků, například Petra Kladivu, Jarmila Proška a další.

Vydáno pod