Lední medvíďata už se snaží postavit na vlastní nohy

Brno – Lední medvíďata, která se v brněnské zoo narodila koncem loňského listopadu, už se pomalu začínají projevovat. Na online přenosech z porodního boxu je vidět, že už mají otevřené oči. A co je hlavní – zkouší se postavit. Na nemotorné pokusy dvou medvíďat se můžete podívat ve videu.

„Medvědice Cora se o ně stále vzorně stará, většinu dne je zahřívá vlastním tělem a v pravidelných intervalech je kojí,“ řekla mluvčí Zoo Brno Monika Brindzáková. Dodala, že okolo osmého týdne by mláďata měla mít už plně funkční zrak a sluch. Lépe by se měla medvíďata orientovat i v prostoru.

Odchov ledních medvědů se mnohdy nemusí podařit, podle statistik přežije v zajetí do dospělosti je osm procent mláďat. Ani v přírodě není číslo o mnoho vyšší. V roce 2007 Cora úspěšně odchovala dvojčata Toma a Billa. Medvíďata pojmenovaná po zpěvácích německé hudební skupiny Tokio Hotel tehdy brněnské ZOO přinesla do pokladny asi tři miliony korun, návštěvnost se zvedla o 70 tisíc lidí a obchody prodávaly stovky plyšových ledních medvídků. Bill a Tom odešli ve věku 15 měsíců do jiných zoologických zahrad – Bill do německého Gelsenkirchenu a Tom do Prahy. Samice přivedla na svět dvojčata i loňský rok, nepodařilo se je ale odchovat. Čtrnáctiletá lední medvědice má za sebou již čtyři neúspěšné porody.

Cora s Billem a Tomem
Zdroj: B. Mazáč/B.Mazáč