Na agresivní plíseň, která se šíří v USA, nezabírají léky. Žádná houbová apokalypsa, uklidňují vědci

Spojenými státy se rychle šíří agresivní plíseň – houba jménem Candida auris. Lékaři a experti na veřejné zdraví v nové zprávě varovali, že na to USA nejsou připravené a že je zapotřebí zlepšit opatření pro dohled nad tímto patogenem.

Kvasinka Candida auris do roku 2009 pro medicínu neexistovala. „Objevila se doslova na celém světě ve stejnou dobu a my se stále snažíme přijít na to proč a jak,“ popisuje Justin Beardsley ze Sydneyského institutu pro výzkum infekčních nemocí. Teď se tento patogen odolný vůči většině dostupných léků začal rychle šířit po Spojených státech.

Počet nakažených touto plísní se v letech 2020 až 2021 téměř zdvojnásobí, uvedlo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Už loni přitom Světová zdravotnická organizace varovala, že právě tato houba má vysoký potenciál způsobit epidemie

Rozšíření Candida auris v USA
Zdroj: CDC

Počet případů se podle nové zprávy v roce 2019 zvýšil o 44 procent na 476 z 330 v roce 2018 a následně o 59 procent na 756 případů v roce 2020 a o dalších 95 procent na 1 471 v roce 2021. Studie vyšla v pondělí 20. března v časopise Annals of Internal Medicine.

Neznamená to apokalypsu

Podle této zprávy je znepokojující zejména ztrojnásobení počtu případů v roce 2021, které byly odolné vůči echinokandinům, což je skupina léků, jež se nejčastěji doporučují k léčbě tohoto onemocnění.

Kvasinka Candida auris způsobuje nemoc, která se projevuje podobně jako chřipka, tedy typicky vysokou horečkou a zimnicí. Jenže tyto potíže se nezlepší ani po podání antivirotik nebo antibiotik. Pokud imunitní systém, například je-li oslabený, nedokáže infekci porazit, nákaza se šíří dál a pak může podle přinést další zdravotní problémy podle toho, jaké orgány napadne. 

  • Aspergillus fumigatus postihuje především plíce.
  • Candida albicans způsobuje rychlé a masivní invazivní infekce u zranitelných pacientů, které pak mají vysokou úmrtnost.
  • Cryptococcus neoformans je hlavní příčinou úmrtí u lidí s HIV.
  • Candida auris způsobuje zimnice a horečky.

Epidemiolog Waleed Javaid výsledky nové studie pro stanici NBC News komentoval jako „znepokojující“. Současně ale uvedl, že to neznamená příchod nějaké „houbové apokalypsy“, jakou proslavily hry a seriál The Last of Us. „Nechci, aby si lidé, kteří sledovali tenhle televizní seriál, mysleli, že teď všichni umřeme,“ dodal Javaid.

Hrozba pro zranitelné

Riziko kvasinky je největší pro ty, kdo už mají jiné problémy, podobně, jako je to u většiny jiných zdravotních trablů. Nejvíce ohrožení nákazou a jejím těžkým průběhem jsou lidé, kteří trpí vážnými nemocemi, jsou napojení na invazivní zdravotnické přístroje, jako jsou mechanické ventilátory, nebo jsou dlouho či často hospitalizováni. Problém se také týká osob s narušenou imunitou.

„Rychlý nárůst případů a také jejich geografické rozšíření je znepokojující. Zdůrazňuje potřebu trvalého dohledu, rozšíření laboratorních kapacit, rychlejších diagnostických testů a dodržování osvědčené prevence a kontroly infekcí,“ uvedla ve zprávě ke studii lékařka Meghan Lymanová, která výzkum vedla. Původně se tato nákaza omezovala na New York a Chicago, ale teď už se Candida auris vyskytuje ve více než polovině států USA a šíří se převážně komunitně.

Dle CDC se situace zhoršila i loni

Podle CDC by mohlo zrychlení šíření v roce 2021 souviset s pandemií covidu. Zdravotnický systém byl pod tlakem nadměrného počtu pacientů, nedostatku materiálů a vybavení a obecně výjimečných podmínek, které museli lékaři řešit.

Autoři zprávy neměli v době, kdy ji psali, ještě informace o roce 2022. Proto ho do své analýzy nezahrnují. Nová data CDC je už ale obsahují a ukazují, že se situace nadále zhoršuje. Loni totiž američtí lékaři zaznamenali 2 377 případů potvrzených infekcí Candida auris. Jak prudký nárůst to je, ukazuje srovnání s rokem 2016, kdy se houba v USA objevila poprvé – tehdy to bylo pouhých 53 případů.  

Vědci navíc ve své studii uvedli, že zvýšené šíření této houby hlásí i jiné země než USA.