Ostravští vědci chtějí odhalovat poškození očí diabetiků. Využijí neuronové sítě

Poškozené oči má každý desátý pacient s cukrovkou. Odhalit včas takzvanou diabetickou retinopatii i bez návštěvy očního lékaře má pomoci nový nástroj, který využívá počítačovou neuronovou síť a matematicko-statistické metody.

Aby člověk s tímto problémem nepřišel o zrak úplně, musí se na něj přijít co nejdříve. Jen tak je možná další včasná diagnostika a také co nejrychlejší nasazení účinné léčby. Ta sice existuje, ale když se nepoužije včas, je k ničemu.

Vzhledem k masivnímu počtu osob, které v Česku i ve světě diabetem trpí, je podpora podobných vývojových projektů pro společnost důležitá. „A také pro ekonomiku,“ upozorňuje Petr Konvalinka z Technologické agentury ČR, která projekt vědců z Technické univerzity Ostrava a firmy Bonmedix Holding podpořila sumou více než 8,5 milionu korun.

Cukrovkou v tuzemsku trpí přes milion lidí, každoročně jich přibývá zhruba třicet tisíc. Nejčastěji ji zachytí jako první praktický lékař, lékař diabetolog nebo internista, kterých je v Česku dohromady přes 6800. „V každé této ordinaci dochází k primárnímu záchytu cukrovky a k jejímu průběžnému monitoringu. Jedná se o ideální místo, kde vyšetření sítnice za pomoci našeho přístroje je možné provádět,“ uvedl vedoucí řešitelského týmu Petr Švrček.

Cílem výzkumu je podle lékaře prokázat schopnost systému automaticky vyhodnocovat patologie při diabetické retinopatii na obrazových záznamech vnitřní části oka. Nejdříve zkoumaný snímek oka vyhodnotí oční lékaři a určí nalezené patologie, poté se porovnávají s výsledky systému a případně upravují algoritmus. Na projektu spolupracují pracoviště z Polska, Slovenska, Izraele nebo Číny.

V letošním roce by podle Technologické agentury měl tento nástroj vstoupit do procesu certifikace jako zdravotnického prostředku, který je nutnou podmínkou uvedení do lékařské praxe.

V současné době není možné léčit diabetickou retinopatii pomocí léčiv – žádné přímé léky neexistují. V závislosti na stadiu nemoci se proto používají různá léčebná opatření: injekce léků do oka (takzvaná nitrooční injekce), ošetření postižených cév laserem nebo operativní zákrok (odstranění sklivce, vitrektomie). Je-li zároveň diagnostikován zákal čočky, pak lze původní čočku při operaci nahradit umělou. Za jistých okolností může být nutná i operace, jejímž účelem je snížení nitroočního tlaku.