Studie odhalila dopad covidu-19 na populaci amerických dětí a dospívajících

Lékařští statistici zkoumali, kolik dětí ve Spojených státech zemřelo na covid-19. Přestože nemoc nepředstavovala pro děti z procentuálního hlediska vysoké riziko, v době pandemie byl covid-19 ze všech infekčních nemocí tou hlavní příčinou úmrtí. Dokázal totiž nakazit obrovské množství lidí.

Covid-19 byl základní příčinou úmrtí více než 940 tisíc lidí v USA, z nich bylo více než 1300 dětí a mladistvých ve věku do 19 let, zjistili vědci z katedry informatiky Oxfordské univerzity na základě údajů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí. Data se vztahovala k období od 1. srpna 2021 do 31. července 2022. Studii otiskl časopis JAMA Network Open.

Dalším důležitým výsledkem studie bylo zjištění, že ve věkové skupině od nula do devatenácti let byl covid na osmém místě mezi všemi příčinami úmrtí a na pátém místě mezi všemi příčinami úmrtí souvisejícími s nemocemi.

Covid-19 byl základní příčinou dvou procent úmrtí dětí a mladých lidí (800 ze 43 tisíc) s celkovou úmrtností 1,0 na 100 tisíc obyvatel ve věku do 19 let. Covid se tak umístil před chřipkou a zápalem plic, které měly dohromady míru úmrtnosti 0,6 na 100 tisíc osob. Hlavní příčinou úmrtí v této věkové kategorii byl vliv zdravotních problémů před narozením. Tento faktor vykázal celkovou míru úmrtnosti 12,7 na 100 tisíc obyvatel. 

Celkově byl počet úmrtí u dětí a mladých lidí vyšší během vln variant delta a omikron – oproti předchozím vlnám před červencem 2021. Podle autorů studie to pravděpodobně odráží vyšší počet nakažených v těchto vlnách. Přesto i před příchodem delty patřil covid-19 mezi nejčastější příčiny smrti, byl devátý v pořadí.

Měsícem s nejvyšším počtem úmrtí, která měla souvislost s covidem-19, byl leden 2022. Zemřelo 160 amerických dětí a dospívajících.

S covidem, nebo na covid?

Virus Sars-CoV-2 zesiluje dopady jiných onemocnění (například zápalu plic a chřipky), tato studie se ale zaměřila jen na úmrtí, která byla přímo způsobena covidem-19, nikoliv na ta, kde byla tato choroba „pouze“ spolupříčinou. Proto je pravděpodobné, že výsledky v pozorované věkové skupině podhodnocují skutečné počty úmrtí souvisejících s covidem.

Potvrdilo se však, že ve srovnání s ostatními věkovými skupinami bylo celkové riziko úmrtí na covid-19 u dětí a mladých lidí podstatně nižší. Autoři zdůrazňují, že úmrtí na covid jsou mezi dětmi a mladými lidmi v USA vzácná. Zátěž nemoci je ale podle nich lépe pochopitelná v kontextu všech ostatních příčin úmrtí v této věkové skupině.

Podle vědců tyto výsledky naznačují, že vzhledem k tomu, že varianty viru nadále cirkulují, mají opatření v oblasti veřejného zdraví, jako je očkování, pobyt doma v době nemoci a časté větrání, důležitou úlohu při omezování přenosu viru a zmírňování průběhu onemocnění.

„Výsledky ukazují, že v USA umírají děti a dospívající jen zřídka, ale virus Sars-CoV-2 je nyní hlavní základní příčinou úmrtí na infekční onemocnění v této věkové skupině,“ dodal autor práce Seth Flaxman z Oxfordu. „Naštěstí máme nyní k dispozici celou řadu účinných nástrojů k minimalizaci rizika, od větrání budov přes čističky vzduchu až po bezpečné vakcíny. Společnými silami můžeme výrazně omezit dopad nemoci,“ vysvětlil.