Vegetariánkám častěji hrozí zlomenina kyčle. Vědci se snaží zjistit příčinu

Studie provedená na více než šestadvaceti tisících ženách ve středním věku odhalila, že vegetariánkám hrozí zlomenina kyčelního kloubu o třiatřicet procent víc než pravidelným konzumentkám masa.

Britský odborný časopis BMC Medicine vydal studii, která prozkoumala riziko zlomeniny kyčle u příležitostných konzumentů masa, pescatariánů (lidí, kteří jedí ryby, ale ne maso) a vegetariánů – v porovnání s pravidelnými konzumenty masa.

Vědci měli data o 26 318 ženách žijících ve Velké Británii. Sledovali je během dvaceti let a za tu dobu jich 822 utrpělo zlomeninu kyčle, jde o něco málo přes tři procenta. Když autoři studie zkoumali vliv nejrůznějších faktorů, byli vegetariáni jedinou skupinou definovanou svou stravou, která měla zvýšené riziko zlomeniny kyčle. A toto riziko u ní bylo poměrně výrazně vyšší.

Publikovaná studie je jednou z mála, které porovnávají riziko zlomeniny kyčle u vegetariánů a „masožravců“, kde byl výskyt zlomeniny kyčle potvrzen z nemocničních záznamů. Vědci zdůrazňují, že pro hlubší pochopení příčin tohoto jevu je zapotřebí dalšího výzkumu přesných příčin, proč bylo právě u úplných vegetariánů vyšší riziko.

Německem se šíří nový megatrend: vegetariánství (zdroj: ČT24)

Vegetariánská strava může být zdravá i nezdravá

Hlavní autor studie James Webster, doktorand ze School of Food Science and Nutrition v Leedsu, uvedl: „Naše studie se věnuje obavám, kterých se týkají rizika zlomeniny kyčle u žen, které se stravují vegetariánsky. Není to ale varování, aby se lidé vzdali vegetariánské stravy. Stejně jako u každé diety je důležité pochopit osobní okolnosti a to, jaké živiny jsou potřebné pro vyvážený zdravý životní styl.“

Vegetariánská strava se může u jednotlivých lidí značně lišit; může být zdravá nebo nezdravá, úplně stejně jako u potravy, která zahrnuje živočišné produkty. „Je ale znepokojující, že vegetariánská strava často obsahuje nižší příjem živin, které souvisejí se zdravím kostí a svalů. Tyto typy živin se obecně častěji vyskytují v mase a jiných živočišných produktech než v rostlinách,“ vysvětluje vědec.

Nízký příjem těchto živin podle něj může vést k nižší hustotě kostních minerálů a svalové hmoty, což potom může způsobit větší náchylnost k riziku zlomenin kyčle. „Proto je obzvláště důležité, aby další výzkum lépe porozuměl faktorům, které způsobují zvýšené riziko u vegetariánů, ať už se jedná o nedostatek konkrétních živin, nebo o regulaci hmotnosti. Abychom mohli lidem pomoci se zdravě rozhodovat,“ dodává vědec.

Rostlinná strava je stále oblíbenější

Bezmasá strava se v poslední době stává stále oblíbenější, v evropských zemích se mezi vegetariány řadí v průměru kolem pěti až deseti procent lidí. Řada předchozích výzkumů ukázala, že tato potrava může snižovat rizika několika chronických onemocnění, včetně cukrovky, srdečních chorob a rakoviny.

Současně se stále více volá po omezování jídelníčku založeného na mase – kvůli klimatickým a ekologickým dopadům intenzivního chovu hospodářských zvířat.