Moderna oznámila, že její vakcína je účinná proti všem známým druhům SARS-CoV-2

Před několika týdny americký kontrolní orgán FDA doporučil výrobcům vakcín proti covidu, aby upravili své posilovací dávky tak, aby cílily hlavně proti subvariantám omikronu BA.4 a BA.5, které v současné době ve světě převážily. A tento týden představila společnost Moderna výsledek.

V pondělí Moderna, která se specializuje na mRNA vakcíny, uvedla, že její takzvaně „bivalentní booster“ vyvolal vyšší neutralizační protilátkové odpovědi ve srovnání se současným boosterem. Po jednom měsíci měli účastníci studie, kteří tuto posilovací dávku dostali, neutralizační protilátky proti BA.4 a BA.5 1,69krát vyšší než ti, kteří měli původní booster, uvedla společnost. 

Bivalentní znamená, že jde o kombinaci očkování proti původnímu wuchanskému kmeni viru a proti omikronu. Tato vakcína, kterou Moderna pojmenovala mRNA-1273.214, je podle studie zajímavá zejména tím, jak účinná je proti všem známým druhům nového koronaviru. „Prokázala výrazně vyšší titry protilátek proti všem testovaným variantám, včetně subvariant omikron BA.1 a BA. 4/5, původního viru, ale i variant alfa, beta, delta a gama,“ uvádí zpráva.

  • Tento pojem se používá k vyjádření stupně zředění vyšetřovaného krevního séra, při němž jsou protilátky ještě schopné reagovat s příslušným antigenem. Čím vyšší je titr, tím více lze zředit sérum a ještě docílit příslušné reakce. Z toho lze usuzovat na obsah a množství protilátek v krvi.

Tyto údaje už dostaly k dispozici americké regulační orgány a Moderna je současně poslala k odborné publikaci. Společnost teď ve spolupráci s úřady bude řešit, která z jejích dvou možných vakcín proti omikronu by měla být použitá. Bude se řídit rozhodnutím regulátorů a preferencemi trhu.

„Tento vyšší rozsah a trvanlivost imunitní odpovědi po bivalentním boosteru byl nyní prokázán v několika studiích druhé a třetí fáze zahrnujících tisíce účastníků,“ uvedl v prohlášení generální ředitel společnosti Moderna Stephane Bancel.

Dvě možná očkování

Mezi dva kandidáty společnosti Moderna patří jeden, u něhož se očekává prokázání „výrazně vyšších titrů“ proti variantám BA.4/5, zatímco druhý je založen na kmeni BA.4/5 a je vyvíjen „v souladu s nedávným doporučením FDA“, uvádí společnost. Oba kandidáti obsahují 25 nanogramů současného boosteru a 25 nanogramů proti subvariantě omikron.

Minulý měsíc úřad FDA uvedl, že by společnosti měly upravit své boostery tak, aby byly zaměřeny na infekční subvarianty omikronů. Společnosti nemusí provádět změny ve svých primárních očkovacích řadách, protože primární dávky poskytují „základ ochrany“ před závažnými následky, uvedl úřad.

Cílem je, aby aktualizované posilovací vakcíny byly na trhu do podzimu letošního roku. Společnost Moderna dříve předpokládala termín uvedení na trh v říjnu nebo začátkem listopadu, zatímco společnost Pfizer uvedla, že její očkovací látka by mohla být připravena začátkem října, píše deník The New York Times.