Inovativním lékem fostemsavir se léčí dva Češi s HIV. Pojišťovny ho ale běžně nehradí

Lék fostemsavir, který u pacientů s HIV snižuje hladinu viru v těle, dostávají v Česku zatím dva lidé. Jako prvnímu v Evropě podali fostemsavir před rokem pacientovi v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Lék pomáhá hlavně lidem s HIV, kterým ostatní dostupné léky už nezabírají.

Fostemsavir využívají lékaři pouze v případě, kdy je pacient rezistentní vůči jiným běžně dostupným antiretrovirotikům. Jde tedy o takzvanou záchrannou terapii. „Jedná se o první a dosud jediný inhibitor přichycení, který zabraňuje vstupu viru do cílové lidské buňky,“ vysvětluje mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová.

U muže, kterého lékaři začali jako prvního léčit tímto přípravkem, se nemoc HIV prokázala v roce 1994. Nyní se už nachází ve fázi AIDS, kdy u něj propukly příznaky, jež jsou následkem poškození imunitního systému virem HIV. Běžně dostupné léky už mu proto nezabíraly. Podle mluvčí Bulovky mu ale pomáhá právě fostemsavir. „Tento lék je vysoce účinný, jak ukázaly nejen klinické studie, ale i naše zkušenost,“ upozorňuje Libigerová.

Lék fostemsavir prodávaný pod názvem Rukobia funguje tak, že se naváže na vir, a tím brání průniku do krevních buněk pacienta. Podle vedoucí AIDS centra FN Brno Svatavy Snopkové je účinnost tohoto přípravku asi padesát procent. Infekci HIV tedy zcela nevyléčí, ale pomáhá udržet nízkou hladinu viru v těle. Lék se podává perorálně, to znamená formou tablet. „Pacient užívá jednu tabletu každých dvanáct hodin. Tento lék je potřeba kombinovat s dalšími antiretrovirotiky,“ dodává Eva Libigerová. Podle informací Vojenské zdravotní pojišťovny vyjde jedno balení na více než 82 tisíc korun.

Pojišťovny tuto léčbu běžně neproplácejí

Lék je celosvětově novinkou, teprve roku 2020 ho jako první schválily úřady v USA a loni v únoru pak i Evropská agentura pro léčivé prostředky. Zdravotní pojišťovny ho ale automaticky nehradí.

„První krok musí učinit držitel registrace přípravku, a to podáním žádosti na Státní ústav pro kontrolu léčiv o stanovení ceny a podmínek, za kterých by měl být přípravek ze zdravotního pojištění hrazen. K tomu zatím nedošlo,“ vysvětluje mluvčí VZP Viktorie Plívová. Ve výjimečných případech zdravotní pojišťovny lék hradí, pokud se například jedná o jedinou možnou léčbu dané diagnózy a úhradu léku schválí revizní lékař pojišťovny.

Medikament podali lékaři prvnímu pacientovi s HIV v České republice poprvé vloni v červnu. Zároveň se tehdy jednalo o úplně prvního HIV pozitivního člověka v celé Evropě, který fostemsavir dostal. Léčbu na prvních dvanáct měsíců mu zasponzoroval výrobce. Nyní mu podle mluvčí Fakultní nemocnice Bulovka lék hradí zdravotní pojišťovna, a to v rámci výše zmíněných podmínek.

Podle statistik Národní referenční laboratoře pro HIV Státního zdravotního ústavu přibylo vloni v České republice 233 lidí s HIV, o 18 případů méně než v roce 2020. V Česku se tak k březnu 2022 léčilo 4074 lidí s HIV.