Vesmírná loď Starliner od Boeingu se vrátila na Zemi

Vesmírná loď Starliner od společnosti Boeing se ve čtvrtek brzy ráno středoevropského času vrátila na Zemi. Na palubě lodi, která uskutečnila zkušební let a v budoucnosti by měla sloužit jako „taxi“ pro astronauty, byla jen figurína. Podle představitelů NASA byl let „mimořádně úspěšný“.

Podle agentury AP byla cesta z mezinárodní vesmírné stanice ISS, ke které se loď připojila minulý týden, rychlá. Po zhruba čtyřech hodinách kapsule přistála v areálu americké armády ve státě Nové Mexiko za použití tří padáků a šesti airbagů. Při cestě do vesmíru i zpět na Zemi loď převážela několik stovek kilo zásob a materiálu.

Pro Starliner se jednalo o druhý zkušební let. Ten první v roce 2019 selhal a loď se musela vrátit předčasně na Zemi. Při zkušebním letu Starliner přivezl posádce ISS zásoby. Letošní let byl tak pro Boeing klíčový, uvedly agentury.

Steve Stich, který má v NASA na starost programy soukromých dopravců, označil zkušební let Starlineru za „mimořádně úspěšný“, splnil dle jeho slov všechny cíle. Zkušební let poskytl americké vesmírně agentuře a Boeingu velké množství dat, která budou užitečná pro spuštění prvního zkušebního letu s lidskou posádkou.

Loď měla potíže

Potížím se ale Boeing nevyhnul ani při nynější misi. Krátce po startu selhaly u Starlineru dva z jeho dvanácti motorů a firma rovněž uvedla, že monitoruje nečekané chování systému kontroly teploty. Teplota modulu ale prý zůstává stabilní.

Boeing doufá, že se po firmě SpaceX Elona Muska stane druhým vesmírným přepravcem a „taxi“ pro astronauty. To by si přála i NASA, která chce snížit závislost na Rusku v cestách na ISS.