WHO má nová doporučení pro léčbu covidu. Silně radí využívat paxlovid

Světová zdravotnická organizace (WHO) silně doporučila používání antivirotika paxlovid od firmy Pfizer pro léčbu mírného průběhu covidu-19 u lidí, jimž hrozí zvýšené riziko hospitalizace. Vyjádřila ale současně obavu z toho, že lék nebude kvůli vysoké ceně dostupný chudším zemím.

WHO současně opatrně doporučila k léčbě přípravek remdesivir od firmy Gilead Sciences, jehož nasazení dosud nedoporučovala vůbec. Organizace nicméně stále považuje za nejúčinnější zbraň proti koronaviru očkování.

Pilulka paxlovid od firmy Pfizer je podle WHO nejlepším dostupným léčivem pro neočkované, pro starší osoby či pro lidi s poruchou imunity. Léčivo paxlovid by měli lékaři podle WHO upřednostňovat před antivirotikem molnupiravir od firmy Merck, před remdesivirem i před monoklonálními protilátkami.

Paxlovid „zmenšuje počty hospitalizovaných více než jeho alternativy, nese s sebou méně případných rizik a aplikuje se jednodušeji než intravenózně podávaný remdesivir a monoklonální protilátky,“ řekla na tiskové konferenci činitelka WHO Janet Diazová.

Pilulka od Pfizeru se nicméně nadále doporučuje pouze osobám starším osmnácti let a neměly by ji dostávat těhotné ženy nebo ty, které se chystají mít dítě. WHO rovněž nedoporučuje podávání u lidí, u nichž nehrozí vážnější komplikace covidu-19.

Paxlovid by měl být podle WHO podáván co nejdříve po zjištění nákazy a pacient musí brát prášky pět dní oproti třídenní léčbě remdesivirem.

WHO rovněž vyzvala firmu Pfizer, aby otevřeněji informovala o ceně léčiva, které pro jednoho pacienta v USA vyjde na 530 dolarů (téměř 12 tisíc korun). Společnost by podle WHO rovněž měla umožnit výrobu levnějších generik.

Paxlovid v Česku

V Evropské unii byl tento lék schválen na konci ledna roku 2022. Už v lednu také české ministerstvo zdravotnictví informovalo o tom, že se pokouší přípravek získat, zřejmě v množství kolem 50 tisíce dávek.

Zatím lék do České republiky nedorazil, očekává se, že se k nám dostane až na podzim společně s předpovídanou novou vlnou sezonního covidu.