V noci zasáhne Zemi sprška meteorického roje Lyridy. Počasí pozorování příliš přát nebude

V pátek večer vrcholí meteorický roj Lyridy. Nepatří sice k nejvýraznějším rojům roku, ale lidé by několik meteorů na obloze mohli zahlédnout, avizuje Pavel Suchan, tiskový tajemník Astronomického ústavu Akademie věd. Podotýká, že Lyridy jsou zajímavé tím, že jde o nejdéle zaznamenaný meteorický roj – jsou známy již přes 2600 let. V těchto dnech jsou také nejlepší letošní podmínky pro pozorování planety Merkur.

„Meteorický roj Lyridy v době maxima aktivity neukáže více než 20 meteorů za hodinu, takže zážitek z pozorování nebude tak silný jako je tomu třeba u srpnových Perseid, ale pár meteorů lze při jasném nebi zahlédnout,“ nastiňuje Suchan. Maximum nastane v pátek ve 21:00 SELČ. Místo, odkud meteory zdánlivě vylétají, takzvaný radiant, se nachází v souhvězdí Lyry, podle kterého roj také získal své jméno.

  • Meteorický roj je jev, při kterém proud částic meziplanetárního prachu (odborně meteoroidů) křižuje zemskou dráhu a tyto částice se pak při průletu zemskou atmosférou třou o molekuly vzduchu, postupně se vypařují a vytvářejí za sebou zářící stopu. Vznikají záblesky, které se odborně nazývají meteory, lidově „padající hvězdy“ nebo „létavice“.

„Radiant roje se dostává nad severovýchodní obzor až před 21:00 a během noci stoupá až do výšky přes 60 stupňů před svítáním. Pro pozorování je tak mírně vhodnější druhá polovina noci z 22. na 23. dubna, i když už začne rušit Měsíc,“ doporučuje Suchan. Roj bude aktivní zhruba do konce dubna. Lidé by měli meteory pozorovat v přírodě, daleko od světelného znečištění.

Z pátku na sobotu ale pro pozorování nebudou ideální podmínky. Meteorologové očekávají spíše zataženou oblohu, v jižní polovině Česka dokonce místy slabý déšť.

Kde najít Lyridy
Zdroj: Hvězdárna a planetárium Brno

Lyridy jsou způsobené zánikem ledoprachových částic uvolněných z jádra komety C/1861 G1 (Thatcher). První zprávy o Lyridách pocházejí z roku 1863, kdy si roj astronomové spojili právě s touto kometou. Návrat komety v roce 1861 a následné mimořádné zvýšení aktivity roje vedly tehdejší astronomy k pátrání po dalších pozorováních úkazu v minulosti.

Zjistili, že velmi výrazné byly Lyridy v roce 1803. Nejranější pozorování pochází z roku 687 před naším letopočtem z Číny. Kometa, s níž je roj spojen, se ke Slunci vrací přibližně jednou za 415 let, znovu ji spatří až lidé žijící v roce 2283.

  • „Světelný úkaz se jmenuje meteor, způsobuje ho meteoroid, který vlétá do atmosféry. Pokud by něco dopadlo na Zemi, říkáme tomu meteorit,“ vysvětluje pojmy Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.

Suchan také upozorňuje, že už po 20. dubnu nastaly nejlepší letošní podmínky pro pozorování planety Merkur. „Merkur lze vidět večer po soumraku v souhvězdí Býka, tedy nad západním obzorem,“ popisuje. Mezi 24. až 28. dubnem podle něj lidé na ranní obloze spatří také seskupení Saturnu, Marsu, Venuše a Jupiteru, v jejichž blízkosti se ukáže Měsíc.