Vesmírní turisté uvízli na ISS. Kvůli počasí museli odložit návrat

Čtyři kosmičtí turisté, kteří jsou od soboty 9. dubna na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), musí zůstat ve vesmíru o několik dní déle kvůli špatnému počasí v oblasti plánovaného přistání u pobřeží Floridy. Na svých stránkách to uvedla společnost Axiom Space, která let pořádá.

Původně měli ISS opustit na palubě lodi Crew Dragon od firmy SpaceX v úterý a přistát na Zemi ve středu. Nové datum návratu zatím společnost nestanovila.

Čtyřčlennou posádku mise Ax-1 vede bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space. Prostřednictvím této společnosti si cestu na ISS zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Eytan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space na svém webu označuje jako podnikatele, investory a filantropy.

Vše je připravené na návrat

„Posádka dokončila potřebné přípravy (lodi) Dragon, znovu si prošla operace nutné k odpojení od ISS a učinila poslední přípravy na vesmírný let,“ uvedla firma Axiom Space na svém webu. „V důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek na návrat bylo odpojení od stanice zrušeno a posádka stráví na vesmírné stanici několik dalších dní,“ pokračuje vyjádření.

Axiom Space, SpaceX a americká vesmírná agentura NASA se podle textu snaží najít co nejbližší termín pro bezpečnou cestu domů.

Mise byla původně naplánovaná na deset dní, z toho jich cestující měli strávit na ISS osm. Posádka se na stanici věnovala různým vědeckým a komerčním aktivitám, celkem měla v plánu 25 experimentů.