V USA vznikla nová vakcína proti covidu. Autoři se vzdali zisku, chtějí pomoci chudším zemím

Texaská dětská nemocnice a Baylor College of Medicine oznámily, že jejich vakcína CORBEVAX proti covidu-19 získala povolení k mimořádnému použití od indických úřadů. To znamená, že tato očkovací látka založená na stejném principu jako v Evropě schválená vakcína Novavax bude moci být uvedena na trh v této stále ještě málo proočkované zemi.

Několik desítek vědců vytvořilo vakcínu proti covidu-19, která by mohla pomoci zejména v chudších státech světa. Vzdali se totiž práv na ni a nabídli ji výrobcům v řadě zemí zcela zdarma –⁠ v současné době ji takto poskytli Indii, Indonésii, Bangladéši a Botswaně. „Nechceme na ní vydělávat, je to náš dar světu,“ komentoval práci Peter Hotez, který vývoj vedl.

Autoři tuto látku nazývají „Světová vakcína proti covidu-19“. Využívá moderní, ale už otestovanou technologii založenou na rekombinantních proteinech, která umožní její výrobu ve velkém měřítku, takže bude široce dostupná pro očkování celosvětové populace.

Počáteční konstrukce a výrobní proces vakcinačního antigenu vznikl v texaské dětské nemocnici od vedením Marie Eleny Bottazziové a Petera Hoteze.

Vakcína je kvalitní, její účinnost klesá pomalu

CORBEVAX prošel dvěma klinickými studiemi třetí fáze, kterých se zúčastnilo více než tři tisíce osob. Ukázal se v nich jako bezpečný, dobře snášený a schopný dostatečně posilovat imunitu.

Ve studiích se prokázal jako účinnější než indická verze vakcíny AstraZeneca, a to jak vůči původnímu kmeni z Wu-chanu, tak i proti variantě delta. Kromě protilátek působila tato látka účinně i na vznik další vrstvy ochrany, takzvaných T-lymfocytů. To by zase mohlo být důležité proti variantě omikron, která podle posledních studií právě tuto imunitní hráz překonává jen těžko.

Proti původnímu kmeni má nové očkování účinnost 90 procent, proti variantě delta 80 procent. Obě tyto hodnoty se týkají symptomatického průběhu infekce, tedy propuknutí nemoci. Vynikající zprávou je, že imunita získaná očkováním CORBEVAXem klesala výrazně pomaleji než u ostaních očkovacíh látek, po šesti měsících jen o třetinu.

„Vakcíny na bázi proteinů jsou široce používány k prevenci mnoha jiných onemocnění, mají prokázanou bezpečnost a využívají úspory z rozsahu k dosažení nízkonákladové škálovatelnosti po celém světě,“ uvedla doktorka Bottazziová z Centra pro vývoj vakcín Texaské dětské nemocnice.

„Naše desetileté studie, které vedly k vývoji prototypů vakcín proti koronavirům, umožnily vytvoření této vakcíny, která vyplní mezeru vytvořenou dražšími a novějšími technologiemi vakcín,“ dodala.

Šance zabránit vzniku dalších variant

Dodávky bezpečných, zjednodušených a levných vakcín pro země se středními a nízkými příjmy jsou pro světový boj s pandemií covidu-19 klíčové. Bez plošného očkování obyvatelstva v zemích globálního jihu se podle varování virologů objeví další varianty viru, které budou bránit pokroku dosaženému v současnosti dostupnými vakcínami ve Spojených státech a dalších západních zemích.

„Toto oznámení je důležitým prvním krokem k proočkování světa a zastavení pandemie. Naše technologie vakcíny nabízí cestu k řešení rozvíjející se humanitární krize, konkrétně zranitelnosti zemí s nízkými a středními příjmy vůči variantě delta,“ uvedl Peter Hotez.

„Plošné a celosvětové očkování naší vakcínou by také zabránilo vzniku nových variant. Tuto příležitost jsme už propásli v případě varianty alfa a delta. Nyní máme šanci zabránit nové globální vlně, která by mohla následovat,“ věří.