Australan poprvé zveřejnil příspěvek na Twitteru jen pomocí myšlenek

Australan Philip O'Keefe, který trpí těžkou amyotrofickou laterální sklerózou, se stal prvním člověkem, který na sociálních sítích zveřejnil zprávu pouze pomocí myšlenek a speciálního implantátu.

Dne 23. prosince O'Keefe tímto způsobem tweetoval skrze účet ředitele společnosti Synchron krátkou zprávu: „Hello World“ (Ahoj, světe).

Technologii, která dvaašedesátiletému O'Keefovi umožnila poslat zprávu, vyvinula právě společnost Synchron, jež se zabývá mozkovým počítačovým rozhraním – zařízení se jmenuje Stentrode Brain Computer Interface neboli SBCI. Jedná se o typ mozkového implantátu, který se dá snadno dostat na místo: lékaři ho O'Keefovi instalovali do mozku, aniž by mu potřebovali otevřít lebku – stačilo implantát zavést krční žilou.

Tento malý přístroj měří jen osm milimetrů; byl navržen tak, aby umožnil lidem, kteří ztratili schopnost mluvit, komunikovat pouze pomocí myšlenek. Je bezdrátový a funguje tak, že snímá mozkové vlny a převádí je na slova. Klinické zkoušky na lidech probíhají v Austrálii už více než rok – v současné době bylo zařízení implantováno pouze jedné další osobě, ale plánují se další.

O'Keefe, stejně jako ostatní pacienti s ALS, prodělal postupující ochrnutí, kvůli kterému na začátku tohoto roku úplně přišel o schopnost mluvit. Přístroj SBCI mu byl implantován v dubnu a krátce poté ho začal používat ke komunikaci – nyní je schopen psát zprávy tak, že myslí na slova nebo činnosti (například kliknutí myší), které jsou pak převedeny na činnost na obrazovce počítače.

Technologie pomáhají postiženým

Jeho historicky první zpráva na sociálních sítích byla jen začátkem jeho další komunikace – navázal na ni jeho delší text, v němž podrobně popsal, jak k nové technologii dospěl. Uvedl v něm, že doufá, že jeho zapojení do programu pomůže s vývojem dalších druhů technologií, které umožní lidem bez schopnosti mluvit nebo se pohybovat znovu získat nezávislost.

Vědci doufají, že by se program SBCI dal rozšířit o vývoj zařízení, která by se dala použít k diagnostice a možná i léčbě onemocnění, jako je Parkinsonova choroba, hypertenze, epilepsie a dokonce i deprese.