Vědci vytvořili největší simulaci vesmíru. Je dostupná každému

Lidé v on-line hrách milují prozkoumávání cizích světů nebo dokonce celých vesmírů. Teď vědci nabízejí něco podobného v reálném kosmu. Mezinárodní tým výzkumníků vytvořil celý virtuální vesmír a dal ho volně k dispozici na internet. Po stažení speciálního programu ho může procházet každý.

Uchuu (v japonštině to znamená „vesmír“) je dosud největší a nejrealističtější simulace vesmíru. Skládá se z 2,1 bilionu částic, které jsou umístěné ve virtuální krychli. Každá její strana má délku 9,63 miliard světelných let, to jsou přibližně tři čtvrtiny vzdálenosti mezi Zemí a nejvzdálenějšími pozorovanými galaxiemi. Uchuu ukazuje vývoj vesmíru na dosud nepředstavitelné úrovni velikosti i detailů.

Model Uchuu se zaměřuje na velkorozměrovou strukturu vesmíru, neřeší „drobnosti“, jako jsou hvězdy nebo jejich planety, ale věnuje se temné hmotě, která má vliv na formování galaxií a ještě větších struktur. Tento virtuální odraz kosmu je navíc unikátní v tom, že zachycuje vesmír nejen v prostoru, ale i v čase – Uchuu simuluje vývoj hmoty v průběhu téměř celé 13,8 miliardy let dlouhé historie od velkého třesku až po současnost.

  • Temná hmota či skrytá hmota nebo též skrytá látka je označení hypotetické formy hmoty, jejíž existence by vysvětlovala nesrovnalosti mezi některými skutečně pozorovanými a vypočítanými hodnotami z modelů.
  • O povaze chybějící hmoty existuje množství teorií, většina z nich se shoduje na faktu, že ji lze ve vesmíru pozorovat jen díky jejímu gravitačnímu vlivu na okolní objekty tvořené běžnou „svítící“ hmotou, ale neemituje elektromagnetické záření. Odtud její označení temná hmota.

K čemu to je?

Tento model využívají astronomové ke studiu největších struktur ve vesmíru. Jednou z vědkyň, které s ním pracují, je Julia F. Erezaová, která popisuje, jak ho využívá: „Uchuu je jako stroj času: můžeme jít dopředu, dozadu a zastavit se v čase, můžeme přiblížit jednu galaxii nebo oddálit a zobrazit celou kupu, můžeme vidět, co se skutečně děje v každém okamžiku a na každém místě vesmíru od jeho prvopočátků až po současnost, což je základní nástroj pro studium vesmíru.“

Pozoruhodný virtuální vesmír vytvořil mezinárodní vědecký tým expertů z Japonska, Španělska, USA, Argentiny, Austrálie, Chile, Francie a Itálie. Na jeho vývoj využili nejvýkonnější na astronomii specializovaný superpočítač ATERUI II.

Přes jeho obří výpočetní sílu trvalo vytvoření Uchuu déle než jeden rok. Hlavním autorem byl Tomoaki Ishiyama, který vytvořil kód programu: „K vytvoření Uchuu jsme použili … všech 40 200 procesorů (jader CPU), které byly k dispozici. Využili jsme 20 milionů hodin tohoto superpočítače a vygenerovali tři petabajty dat, což odpovídá 894 784 853 snímkům z dvanáctimegapixelového mobilního telefonu.“

Data této simulace jsou veřejně dostupná ZDE.