Řeka Colorado hlásí nedostatek vody, vláda poprvé v dějinách musí omezovat její spotřebu

Horizont ČT24: Vysychající Colorado River (zdroj: ČT24)

Americké federální ministerstvo vnitra letos v polovině srpna poprvé v dějinách vyhlásilo pro řeku Colorado stav nedostatku vody a spustilo tím plán omezování spotřeby. Krok reaguje na dlouhodobé sucho za americkém západě a na setrvalý pokles hladin dvou velkých vodních nádrží: jezer Mead a Powell. Na vodě z řeky Colorado je přitom závislých asi 40 milionů obyvatel Spojených států.

Tato opatření neplatí okamžitě, v platnost vstoupí až příští rok. Prozatím omezení dopadají hlavně na farmáře v Arizoně, uvedl deník The New York Times (NYT). Výrazně mírnější omezení zavádí federální vláda pro sousední Nevadu. Postihne to ale také Mexiko, kde Colorado ústí do Kalifornského zálivu. „Avšak větší omezení… jsou v příštích letech pravděpodobná, vzhledem k tomu, jak oteplující se klima dál snižuje přísun vody z dešťů a tání sněhu do Colorada,“ píše NYT.

Vědci ale upozorňují, že podmínky na řece se zhoršují ještě rychleji, než se očekávalo, a že tedy tato opatření nemusí ani zdaleka stačit. „Musíme se přizpůsobit nové realitě a teplejší, sušší budoucnosti,“ uvedl John Entsminger z vodohospodářského úřadu Jižní Nevady. „Podmínky na řece Colorado už nejsou stejné jako před sto lety,“ dodal.

Úbytek vody v jezeře Mead se projevoval už v minulosti
Zdroj: NOAA

Příslušné oddělení ministerstva vnitra vyhlásilo stav nedostatku po vypracování nové předpovědi o vývoji hladiny jezera Mead, které je druhou největší nádrží na řece. Hladina v rezervoáru vytvořeného ve 30. letech stavbou Hooverovy přehrady podle nové analýzy zůstane nejméně do prvních měsíců příštího roku pod nadmořskou výškou 1075 stop (328 metrů), což je dříve stanovená hranice pro spuštění úsporných opatření.

Vody je nejméně v dějinách

Aktuálně je podle listu The Wall Street Journal (WSJ) hladina na úrovni 1068 stop (325,5 metru) nad mořem, což je nejnižší údaj od stavby přehrady. Federální agentura USBR, která má správu vodních zdrojů na starosti, odhaduje, že do konce roku hladina klesne na nadmořskou výšku 1066 stop (325 metrů).

Grafika ukazuje dlouhodobé změny hladiny vody v jezeře Mead
Zdroj: NOAA

„Oznámení podtrhuje, jakým výzvám v povodí řeky Colorado a jinde na západě čelíme,“ uvedla náměstkyně pro vodohospodářství a vědu ministerstva vnitra Tanya Trujillová. „Jediným způsobem, jak se vypořádat s těmito výzvami a s klimatickou změnou, je využívat nejlepších dostupných vědeckých poznatků a společnými silami pracovat napříč oblastmi a komunitami, které na řeku Colorado spoléhají,“ cituje ji WSJ.

Voda bude chybět všem

Colorado je významným zdrojem pro celý jihozápad USA a poskytuje pitnou vodu 40 milionům lidí. Obzvláště je na řece závislá Arizona, která z ní čerpá 40 procent veškerých dodávek. Tomuto státu se od konce roku roční příděl vody sníží o 18 procent, na Nevadu se vztahuje sedmiprocentní omezení, na Mexiko pak pětiprocentní.

U některých plodin ale může být omezení ještě větší –⁠ většinu vody totiž spotřebují ty, které bez ní nemohou vůbec růst. „U těch, které pěstujeme, budeme muset omezit spotřebu vody až o polovinu,“ popisuje zemědělec Will Thelander. „Budeme proto muset výrazně omezit výměru, na které v současné době hospodaříme,“ dodává.

Problém se ale netýká jen zemědělství, zásadní negativní dopad má nedostatek vody také na energetiku: Hooverova přehrada totiž ze své vodní elektrárny zásobuje okolí i energií. Kvůli nedostatku vody jí dodává o čtvrtinu méně. 

Celkem se o vodu z Colorada společně s Mexikem dělí sedm amerických států, přičemž systém dohod určuje i to, v jakém pořadí státy přichází o dodávky v případě omezení.

„Pokles v přísunu (vody) se zdá být nezadržitelný a s tím, jak pokračuje, budou opatření, jejichž zavádění začínáme pozorovat, jen přibývat,“ hodnotila situaci expertka na dění v povodí Colorada při ekologické neziskové organizaci National Audubon Society Jennifer Pittová. „Jakmile do toho vlaku nastoupíme, není jasné, kde se zastavíme,“ řekla listu NYT.