Nový fond pomůže spolupráci českých vědců se špičkovou americkou univerzitou MIT

Nový fond podpoří spolupráci mezi vědci z Česka a prestižního Massachusettského technologického institutu (MIT). Z tříletého programu MIT-Czech Republic Seed Fund půjde 300 tisíc amerických dolarů (zhruba 6,4 milionu korun) na náklady spjaté s výzkumnými cestami česko-amerických týmů.

Tento fond vzniká ve spolupráci MIT, Akademie věd ČR (AV) a Ústavu organické chemie a biochemie AV (ÚOCHB). Peníze do něj vloží firma IOCB Tech, která je dceřinou společností ÚOCHB.

„Považujeme to za ,první vlaštovku‘ tohoto typu spolupráce a současně důležitý signál o kvalitě vědy v České republice,“ řekla předsedkyně AV Eva Zažímalová. Dále uvedla, že program rozšíří akademickým ústavům možnosti výzkumu, AV podle ní o tuto spolupráci hodně usilovala.

„Z českých zemí v minulých staletích vzešlo mnoho úžasných vědců, intelektuálů a umělců, kteří formovali civilizaci a rozvíjeli naše společné lidství. Díky vynikajícímu výzkumu v takových oblastech, jako je umělá inteligence, nanotechnologie, fyzika vysokých energií či biochemie, je Česko pro MIT přirozeným partnerem,“ vysvětluje zájem o spolupráci ze strany MIT Markus Buehler, profesor inženýrství na MIT a předseda poradní komise fondu.

„Jsme nadšeni z této příležitosti pro výzkumníky z Česka a MIT, aby společně hledali možnosti spolupráce a v blízké budoucnosti rozvinuli větší a trvalé společné výzkumné projekty.“

Fond má pomoci vědecké spolupráci v rané fázi, kdy ji nepokrývá standardní grantová podpora. Podle zástupců akademie nyní spolupracuje MIT na 16 podobných programech zaměřených na různé země – například Německo, Japonsko či Izrael.

Špičkoví vědci dostanou podporu

Program každoročně přispěje částkou 100 tisíc dolarů na tři až pět nových spoluprací. Vědci mohou využít příspěvek na zaplacení ubytování a dopravy na pracovních cestách a vědeckých stážích. O podporu budou žádat společné týmy vědců z MIT a různých akademických i výzkumných institucí v Česku.

Podle ÚOCHB letos MIT uspořádá dva webináře s informacemi pro uchazeče. Zájemci poté mohou zasílat přihlášky od září do půlky prosince. To, zda uspěli, se dozví do dubna 2022. Úspěšní žadatelé pak vyrazí na první cesty nejdříve v červnu příštího roku. Na české straně bude program zastřešovat Akademie věd.

Nejlepší z nejlepších

Massachusettský technologický institut je soukromá koedukovaná výzkumná univerzita ve městě Cambridge amerického státu Massachusetts. Komplex MIT má pět škol a jednu vysokou školu s 32 akademickými odděleními. MIT je jedna ze dvou soukromých univerzit podporovaných státem. Grant dostává i ze dvou amerických grantových programů, spjatých s výzkumem moře a výzkumem vesmíru.

Je spojený s 96 držiteli Nobelových cen v nejrůznějších oborech, od ekonoma Paula Krugmana, přes biochemika Paula Modricha, až po Kofi Annana, který obdržel cenu za mír. Dlouhodobě patří mezi nejlepší univerzity světa. Podle žebříčku QS World University Rankings, který sleduje přes 1200 špičkových vysokých škol po celém světě, je MIT v současné době na jeho prvním místě – před univerzitami Stanford a Harvard.