Rychlost vývoje vakcíny je triumfem vědy, říkají manažer WHO Datta i biochemik Konvalinka

Události, komentáře: Datta z WHO a biochemik Konvalinka o vakcínách (zdroj: ČT24)

Výzkum vakcíny proti covidu-19 nabral naprosto bezprecedentní rozměry a tempo, řekl v Událostech, komentářích programový manažer oddělení pro vakcinaci Světové zdravotnické organizace (WHO) Siddhartha Datta. Souhlasí s ním biochemik Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, který vakcínu označil za fascinující výkon vědy a techniky a triumf.

Velká Británie ve středu jako první na světě schválila použití vakcíny proti covidu-19 vyvinuté americkou společností Pfizer a německou BioNTech. Dostupná má být od příštího týdne.

Datta si myslí, že další země budou postupovat podobně jako Britové. „Chtěl bych ocenit otevřenost britského regulátora. Informují o veškerých aspektech rozhodování. Úspěch vakcíny totiž bude záležet na tom, jak se zapojí občané,“ zdůraznil. Ocenil přípravu mnoha zemí včetně Británie na možnost okamžitého očkování po schválení očkovacích látek.

Konvalinka odmítl, že by britský postup byl uspěchaný. Je přesvědčen, že Američané i Evropané budou následovat v řádu dní. „My máme jiný problém: musíme připravit logistiku očkování. V Německu se na tom už dávno pracuje, jsou tam přesné plány a jsou připraveni na to naběhnout v nejbližších dnech. Totéž v Británii. U nás se ten program teprve pomalu připravuje, a to považuji za zpoždění, na které bychom mohli doplatit,“ varuje.

Datta dále potvrdil varování WHO, že poptávka bude na začátku převyšovat nabídku. Proto klade důraz na „globální solidaritu“ tak, aby všechny země světa měly k vakcíně přístup nehledě na jejich lidnatost nebo ekonomický výkon. To by měl zajistit systém COVAX, který už možnost získat očkovací látky zajistil více než 180 zemím.