V Namibii masově hynou lachtani. Ochránci přírody našli už tisíce mrtvých těl

Země na západním pobřeží jižní Afriky čelí masivnímu umírání lachtanů. Přírodovědci nacházejí na plážích Namibie zejména mrtvá těla hubených samic, ale také tisícovky potracených plodů.

Ekolog Naude Dreyer z charitativní organizace Ocean Conservation Namibia (OCN) si začal v září u města Walvis Bay všímat mrtvých lachtanů. Jejich těla ležela na písčitých plážích kolonie Pelican Point – oblíbené turistické destinace známé koloniemi těchto savců a skupinami delfínů.

V říjnu se situace ještě zhoršila: během prvních dvou říjnových týdnů totiž vědec našel v této kolonii také velké množství mrtvých lachtaních plodů.

Tess Gridleyová z projektu Namibijský delfín odhadla, že mláďata potratilo pět tisíc až sedm tisíc samic a další o potomky v budoucnosti ještě přijdou. A ke konci října začalo podle Dreyera přibývat i uhynulých dospělých samic.

„Pozorujeme teď méně nově uhynulých mláďat lachtanů, ale spousty mrtvých dospělých samic,“ upozornil Dreyer. Právě nyní se blíží doba, kdy samice normálně rodí. Toto období příchází na přelomu listopadu a prosince.

Příčin může být několik

Příčinu hromadného umírání se zatím nepodařilo zjistit, ale vědci mají podezření na množství faktorů – od výskytu škodlivin přes bakteriální infekce až po podvýživu.

Některé z nalezených mrtvých samic byly „hubené, vyzáblé, s velmi malými tukovými rezervami“, popsala Gridleyová.

Podobná událost se v této oblasti už v minulosti odehrála. Roku 1994 uhynulo asi 10 tisíc lachtanů a samice potratily přibližně 15 tisíc plodů. Příčinou tehdy bylo hladovění způsobené nedostatkem ryb a také bakteriální infekce v jiné kolonii, Cape Cross.

Annely Haipheneová, výkonná ředitelka ministerstva rybolovu a mořských zdrojů, sdělila agentuře AFP, že má podezření, že zvířata zemřela na „nedostatek potravy“, ale počká na výsledek testů.