Přírodovědci poprvé natočili námluvy a páření pand v přírodě. Nejsou něžné ani roztomilé

Získat obrázky pand velkých při páření a námluvách trvalo týmu filmařů a přírodovědců přes tři roky. Sledovali samotářská zvířata v pohoří Čchin-ling. Doposud se ve volné přírodě toto chování nepodařilo pozorovat a v zoologických zahradách je vše zcela jiné. Pandy tam obecně o páření nemají příliš zájem a musí se konat pod dohledem chovatelů – nikdy přitom samci o samice nesoupeří.

Trpělivost se filmařům vyplatila: povedlo se jim zachytit dva agresivní samce v souboji o plodnou samici, která seděla na stromě nad nimi. Vítězný samec pak musel ještě hodinu počkat, než k němu samice sleze. Po krátkém ale nebezpečném souboji se ale ukázalo, že samice ještě není dostatečně v říji – a utekla.

Biologové ale vědí, že často jsou to právě samice, jsou-li ve správné fázi estrálního cyklu, kdo jsou u pand těmi agresivnějšími. Existují důkazy, že někdy dokáží vážně poranit málo aktivní samce.

  • Estrální cyklus je označení pro periodické, fyziologické změny v těle i chování samic placentálních savců, které jsou navozeny působením pohlavních hormonů a slouží k zajištění reprodukce. Estrálními cykly prochází naprostá většina savců, pouze u lidoopů a u člověka jsou nahrazeny cyklem menstruačním.

Oba samci pak svou vyvolenou dále provázeli, přičemž je filmaři i nadále sledovali. Trvalo to ještě dva týdny, než se spáření nakonec odehrálo – vítězem se stal mladší ze samců, který původně souboj prohrál; starší samec krátce předtím ztratil zájem.

Záběry jsou součástí dokumentu, který v polovině října odvysílala stanice PBS Nature. Kameraman Jacky Poon uvedl, že v přírodě se pandy chovají úplně jinak, než jsou lidé zvyklí z pozorování pand v zoologických zahradách. Tam působí hravě a roztomile „ale, když jsem je sledoval, tak na nich nic hravého nebo roztomilého nebylo.“