Robotický farmář může změnit zemědělství. Majitel Googlu už ho otestoval na jahodách a sóji

Společnost Alphabet, která je majitelem Googlu, představila prototyp robota, který je schopný prozkoumat jednotlivé rostliny na poli, zhodnotit jejich stav a odhalit případné škůdce. Tento robofarmář by mohl pomoci zemědělcům chránit i zvyšovat úrodu.

Stroj je zkonstruovaný tak, aby se mohl na poli pohybovat přímo mezi rostlinami, aniž by je nějak poškodil. Cílem je to, aby sbíral maximální množství dat o jednotlivých rostlinách, takže by zemědělci získali precizní vhled do toho, jak si jejich budoucí sklizeň vede – a nemuseli by trávit celé hodiny chozením po poli.

Alphabet pojmenoval tento stroj a jeho implementaci jako Project Mineral. Je součástí deklarované snahy změnit svět radikálně k lepšímu pomocí revolučních chytrých technologií. „Doufáme, že lepší nástroje umožní zemědělskému průmyslu změnit způsob, jak pěstujeme potravu,“ uvedl šéf projektu Elliott Grant na stránkách svého blogu.

Testovací prototyp robo-farmáře
Zdroj: Mineral

Podle něj se sice už zemědělství transformuje a modernizuje, například díky využívání satelitních dat, ale moderní technologie nabízejí mnohem více možností. „Co kdyby se dala každá jednotlivá rostlinka monitorovat a dostávala tak přesné množství živin, které potřebuje?“ napsal Grant. „A co kdybychom mohli odhalit všechny genetické a environmentální příčiny vysoké úrodnosti?“ dodal.

Stroje, které mohou změnit zemědělství

V dnešní době mají zemědělci jen částečné informace o vlastnostech půdy a proměnách počasí. Ale robotický farmář byl navržen tak, aby sledoval a popisoval, jak rostliny reálně rostou a jak reagují na změny ve svém prostředí.

Stroj už byl ve formě prototypu několik let testován na dvou projektech: na jahodách v Kalifornii a na sóji v Illionois. Dokázal počítat a měřit značné množství informací, podle Alphabetu doslova spočítal každý lusk sóji. Všechna tato data pak odesílá do systému vybaveného umělou inteligencí, který se snaží najít v chaosu čísel určitý řád a odhalit vzorce, které by byly zemědělcům užitečné.

Vynikající byly údajně jeho úspěchy v boji proti škůdcům. Dokázal je odhalit včas a spolehlivě – což umožňuje nasadit proti nim vhodná opatření ještě v době, kdy to je efektivní.