Egyptští archeologové vyzvedli ze země 27 sarkofágů uložených před 2500 lety

Archeologové odhalili sedmadvacet starověkých sarkofágů zakopaných před více než 2500 lety na starodávném pohřebišti v Egyptě. Výjimečný nález učinili v nově objevené studni v Sakkáře asi třicet kilometrů jižně od metropole Káhiry.

Třináct zdobených rakví nalezli vědci již před několika týdny, následně však narazili na dalších čtrnáct. Nález je podle expertů jeden z největších svého druhu. 

Na zveřejněných fotkách jsou vidět barevně malované a dobře zachovalé dřevěné rakve a další menší artefakty. V Sakkáře, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, se pohřbívalo více než tři tisíce let a přes dvě milénia sloužila jako pohřebiště pro někdejší hlavní město Dolního Egypta Memfis.

„Úvodní ohledání naznačuje, že jsou tyto rakve zcela zavřené a nebyly otevřeny od doby, kdy je pohřbili,“ uvedl ve vyjádření egyptský ministr pro památky a cestovní ruch Chálid Anání.

Co bude dál?

Na místě nyní pokračují výkopové práce a experti se snaží zjistit více podrobností o původu sarkofágů. Ministerstvo uvedlo, že se chystá zveřejnit „další tajemství“ na tiskové konferenci v příštích dnech.

Egypt se v posledních letech snaží více propagovat své archeologické nálezy, aby oživil ochabující turistický průmysl, který je zásadní pro ekonomiku země, poznamenal server BBC.