Boeing si chce napravit pověst, bude opakovat start Starlineru

Americká společnost Boeing chce zopakovat testovací let své kosmické lodě Starliner, která by měla dopravovat lidskou posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Mluvčí společnosti Jerry Drelling agentuře AP řekl, že by se mohl uskutečnit na podzim. První pokus z konce loňského roku skončil nezdarem.

Podle Drellinga by měla vzlétnout druhá loď Starliner znovu bez posádky. Pokud by se vše podařilo, jak má, při další misi by již nesla na ISS astronauty.

Nezdar prvního zkušebního letu v prosinci způsobily chyby v softwaru. Loď se nedostala na kýženou oběžnou dráhu a nedokázala se proto přiblížit k ISS. Vyšetřovatelé později přišli na to, že vesmírnému plavidlu hrozilo zničení, a to dokonce dvakrát.

Boeing už dříve uvedl, že využil 410 milionů dolarů (10,2 miliardy Kč), aby pokryl náklady na opakování testovacího letu.

Boeing versus SpaceX

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) si najal společnost Boeing společně s firmou SpaceX, aby pro NASA zajišťovaly cesty astronautů ze Země na ISS a zpět. Spojené státy jsou teď při dopravě posádky na ISS závislé na ruských raketách Sojuz.

Společnost SpaceX už před rokem úspěšně otestovala svou loď Dragon a v druhé polovině května by měla k ISS vyslat první let s astronauty. Bude to první start s lidmi na palubě z mysu Canaveral na Floridě od roku 2011, kdy NASA zrušila program raketoplánů.