Rusko nahrazuje posádku pro ISS. Nemoc kosmonauta znamená změnu na poslední chvíli

Místo dvou ruských členů základní posádky, kteří měli v dubnu letět na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), zamíří do kosmu jejich náhradníci ze záložní posádky. Důvodem je zdravotní problém jednoho z kosmonautů. Na Twitteru to sdělila ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Původní posádku lodi Sojuz MS-16, kterou má 9. dubna k ISS vynést raketa Sojuz-2.1a, tvořili kosmonauti Nikolaj Tichonov a Andrej Babkin a astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Christopher Cassidy.

Ředitel Roskosmosu pro pilotované kosmické programy Sergej Krikaljov podle agentury TASS bez bližších podrobností sdělil, že kvůli zdravotnímu problému jednoho z ruských kosmonautů asi poletí náhradní posádka.

Roskosmos pak později na Twitteru změnu potvrdil. Jako velitel lodi Sojuz MS-16 poletí Anatolij Ivanišin a jako palubní inženýr Ivan Vagner. Jako třetí člen posádky v přípravě na misi pokračuje Cassidy, jehož náhradníkem zůstává astronaut NASA Stephen Bowen.

V současné době na Mezinárodní vesmírné stanici pracuje tříčlenná posádka, kterou tvoří astronauti NASA Jessica Meirová a Andrew Morgan a ruský kosmonaut Oleg Skripočka. Začátkem února je opustili astronautka Christina Kochová, Ital Luca Parmitano z Evropské kosmické agentury (ESA) a kosmonaut Alexandr Skvorcov.