Koronavirus se může šířit i cestou výkalů, varují čínská média a američtí experti

Agentura Nová Čína oznámila, že genetický materiál nového koronaviru byl objeven v lidských výkalech a řitním otvoru. Upozornili na to vědci z Čínské lidové univerzity z Wu-chanu a z wuchanského virologického institutu. Všimli si totiž, že někteří pacienti s novým koronavirem měli v rané fázi nemoci místo horečky průjem.

To znamená, že patogen se zřejmě může přenášet i fekálně-orální cestou – nejenom kapénkovou formou, jak se doposud uvádělo. Lékaři se zatím soustředili především na vzorky z dýchacích cest pacientů trpících zápalem plic. Podle čínských expertů ale ignorovali průjem, méně nápadný potenciální zdroj šíření nemoci.

Podle nové zprávy trpělo průjmem asi 10–20 procent pacientů trpících koronavirem SARS – právě aerosol z pacienta trpícího průjmem vedl k rozšíření této nemoci v Hongkongu roku 2003.

Agentura Bloomberg zdůrazňuje, že toto zjištění je velmi důležité – zejména v zemích s nižší úrovní hygieny totiž může tato forma šíření viru být značně riziková. Je proto nyní prioritou pochopit lépe, jak se virus šíří trávící soustavou a jaký vliv to může mít na ochranná opatření proti nemoci.

Koronaviry a fekálně-orální přenos

Že se virus objevil v lidském zažívacím traktu, potvrdili už také američtí vědci a lékaři. Ti jeho stopy našli ve fekáliích pětatřicetiletého muže, který byl léčený na Providence Regional Medical Center v Everettu nedaleko Seattlu. Tento objev je podle hlavního hygienika státu Washington Scotta Lindquista „velmi zajímavý“.

Čínští experti se domnívají, že tyto nové informace povedou k lepší dezinfekci toalet. Týká se to nejen toalet veřejných, ale především těch v nemocnicích, kde jsou umístěni infikovaní pacienti a lidé s podezřením na infekci.