Kočky jsou schopné vytvořit si k lidem podobně silný vztah jako psi nebo děti, tvrdí výzkum

Nová studie biologů z Oregonské státní univerzity prozkoumala, jaký vztah si jsou kočky schopné vytvořit se svými lidskými majiteli. Vědci tvrdí, že je podobně silný, jako mají k lidem psi, nebo dokonce děti ke svým pěstounům.

Zatímco výzkumu psů se věnuje celá řada vědců, kočky byly doposud výrazně opomíjenější. Oregonská studie je vůbec první, která sílu kočko-lidských vztahů prozkoumala. Vedla ji Kristyn Vitaleová a výsledky vyšly v odborném časopise Current Biology.

„Jak u psů, tak i u koček může vztah k lidem reprezentovat adaptaci vztahu mezi mládětem a pečovatelem,“ uvádí Vitaleová a dodává, že oddanost představuje biologicky smysluplné chování. „U většiny koček působí člověk jako zdroj bezpečí.“

Odevzdanost „němé tváře“

Biologové v rámci výzkumu testovali, jak jsou kočky odevzdané svým lidským majitelům. Podobné testy se používají také u psů a malých dětí a spočívají v tom, že kočka stráví dvě minuty v neznámé místnosti se svým majitelem, pak na stejném místě stráví dvě minuty sama a nakonec další dvě minuty znovu se svým majitelem.

Pokud jsou kočky svému majiteli odevzdané, chovají se po znovusetkání klidně; například pokračují v průzkumu místnosti a současně se věnují i svému pánovi. Naopak kočky, které mají ke svému vlastníkovi nevyrovnaný vztah, projevují stres – mávají ocasem, olizují se a drží se od člověka dál. Anebo se na člověka vrhnou, sednou si mu na klín a odmítají ho opustit. 

Přírodovědci test provedli jak u koťat, tak i u dospělých koček. Jejich chování sledovali experti na chování zvířat a řadili je podle něj do různých kategorií. Ze sedmdesáti koťat, která test absolvovala, jich 64,3 procenta prošlo s tím, že mají vůči majitelům bezpečný vztah, 35,7 procenta bylo s lidmi propojeno nejistě.

Vědci se pak pokoušeli kočky na lidi více navázat pomocí speciálního tréninkového programu. Ani po šesti týdnech ale neviděli žádné zásadnější rozdíly. „Jakmile se mezi kočkou a člověkem pouto objeví, vypadá to, že už je v průběhu času víceméně stabilní a nedá se příliš ovlivnit tréninkem,“ popsala Vitaleová.

Kočka, která je kotětem

Kočičí vztah k lidem podle vědců ovlivňují stejné faktory jako u jiných domestikovaných zvířat, až do dospělosti si navíc kočky svedou uchovat řadu povahových rysů mláděte. Vědci totiž u 38 pozorovaných kočičích jedinců našli velmi podobný poměr jako u koťat: 65,8 a 34,2 procenta mezi bezpečným a nejistým vztahem.

Tento poměr výzkumníky překvapil, byl totiž velmi podobný tomu u lidí; v testech se ukázalo, že bezpečný vztah má k rodičům nebo pěstounům 65 procent dětí.

„Kočky, které jsou si nejisté, se ukrývají a utíkají,“ vysvětluje Vitaleová. „Dlouhou dobu se věřilo, že se takhle chovají všechny kočky. Ale většina z nich považuje svého lidského majitele za zdroj svého bezpečí. Vaše kočka je v pocitu bezpečí závislá na vás.“