Vymírající orlovce říční bude při migraci doprovázet létající bioložka

Sledování orlovců (zdroj: ČT24)

Orlovec říční je dravec, který se v Evropě ocitl na pokraji vyhynutí. Během své migrace do teplých krajin totiž každé třetí mládě zahyne. Důvody takovýchto ztrát chce nyní prozkoumat britská ochránkyně zvířat Sacha Denchová. Orlovce bude na jejich cestě do Afriky ve vzduchu doprovázet.

Mise za záchranu orlovce říčního bude tisíce kilometrů dlouhá. Ze Skotska do vzdálené západní Afriky se Sacha Denchová vydá na padákovém kluzáku poháněném motorem. Bude sledovat migrační vlnu vzácného dravce a nástrahy, kterým při ní musí čelit.

„Víme, že například padesát až šedesát procent ptáků, kteří se narodí ve Spojeném království, se už nevrátí zpátky, aby vrhli mláďata. Chceme přijít na to, proč a kde se to děje. To je cílem této cesty,“ popisuje Denchová, která je spoluzakladatelkou organizace Conservation Without Borders. 

Co se stalo orlovcům?

Populace orlovce říčního prořídly hlavně v Evropě, kde patří mezi ohrožené druhy. Ve Spojeném království žijí asi dvě stovky párů s mláďaty – většina z nich našla útočiště ve Skotsku. Na namáhavou cestu do subsaharské Afriky se mladí orlovci vydávají v doprovodu svých matek.

„Migrace orlovce říčního je jednou z největších záhad. Je opravdu fascinující, že do ní budeme moci nahlédnout,“ vysvětluje Sara Rasmussenová z organizace Scottish Wildlife Trust.

Přesun na horký kontinent ptákům může zkomplikovat špatné počasí, dlouhé přelety přes moře, vysoké teploty nebo větší predátoři. „Až pět dní jim například může trvat, než přeletí přes Saharu. Musí mít dostatek energie a tukových zásob, aby přečkali tuto cestu bez jídla,“ dodává Rasmussenová.

Labuť poletí s orlovci

Rizikové ale mohou být i jiné faktory. Sacha Denchová chce společně s dravci překročit vzdušný prostor patnácti zemí. V průběhu cesty bude brát vzorky z vody, z níž ptáci lovící ryby získávají většinu své potravy. Vědci následně otestují, zda se v ní nevyskytují plasty nebo chemikálie.

„Až odlétne první pták, to bude pravděpodobně v srpnu příštího roku, vylétnu také. Předpokládám, že se vydáme dolů do západní Afriky a skončíme v Ghaně,“ líčí Denchová své úmysly.

Sacha má příznačnou přezdívku – Lidská labuť. Tu jí vynesla v roce 2016 její cesta ze Sibiřské tundry do Británie, kam doprovázela hejna labutí. Při ní jako první žena přeletěla na motorovém padákovém kluzáku kanál La Manche. Tentokrát jsou její ambice ještě větší – se stovkami orlovců chce kromě Lamanšského průlivu proletět i nad tím Gibraltarským.