Zelená energie i pitná voda. Upravený solární panel by měl pomoci ve vyprahlých oblastech

Odsolit a vyčistit mořskou vodu a zároveň vyrábět energii. S novou technologií, která tyto úkoly kombinuje, přišli vědci ze Saúdské Arábie. Využití by měla najít především v suchých přímořských oblastech s nedostatkem pitné vody. Vedoucí výzkumu Pcheng Wang doufá, že zařízení by mělo být připravené pro komerční užití do pěti let.

Wangův tým upravil solární panel tak, aby kromě vyrábění energie pomocí slunečního záření zvládal zároveň využít část energie k odsolení a vyčištění mořské vody. Nové zařízení, které tímto způsobem vyrábí pitnou vodu, popsali autoři v časopise Nature Communications.

Standardní solární panely mají své limity. K výrobě elektřiny dokážou využít pouze desetinu až pětinu energie, kterou získávají ze slunce, zbytek přichází vniveč. Právě s tímto přebytkem energie výzkumníci pracují. V testovaném zařízení zkombinovali membránu, která čistí vodu, se zbytkovým teplem.

Teplo vytváří páru, která projde skrze membránu a zkondenzuje. Aby tento proces byl efektivní, je podle autorů potřeba sbírat sluneční světlo na velkých plochách.

Užitečné nejen v pouštích

Tým ze saúdskoarabské Technické a přírodovědecké univerzity krále Abdalláha věří, že inovované solární panely zásadně přispějí k zlepšení situace především ve vyprahlých klimatech, kde je nedostatek pitné vody. Nová technologie díky svému designu najde využití zejména při mořském pobřeží.

Získávání energie z obnovitelných zdrojů a dostupnost čisté vody jsou dva zásadní problémy, kterým lidská společnost v rámci udržitelného rozvoje čelí. V severní Africe a na Blízkém východě chybí pitná voda. Na odsolení mořské vody je potřeba až patnáct procent celkové vyprodukované elektřiny.

Užitečné ale upravené panely nemusejí být pouze v pouštních oblastech. Dostupnost čisté vody může být problém i v Evropě či Spojených státech. Značné množství vody totiž spotřebují jako zdroje energie fosilní paliva i jádro. V USA a Evropě jde až o polovinu odebírané vody.