Eliášův oheň by mohl pomoci léčit plísně na kůži, zjistili čeští vědci

UDÁLOSTI: Léčba pomocí ohně svatého Eliáše (zdroj: ČT24)

Výbojům nízkoenergetického plazmatu se dřív říkalo oheň svatého Eliáše. Staří námořníci mu přisuzovali nadpřirozenou moc a považovali ho za boží znamení. Současní vědci jeho pomocí zkoušejí léčit, a to například plísně, které napadají lidskou pokožku.

Výboje nízkoteplotního plazmatu před bouřemi někdy srší na stožárech lodí nebo na křídlech letadel. Nebezpečné ale nejsou.

„Je to statická elektřina. Lidi se bojí, že to letadlo spadne, ale to jsou jevy zcela neškodné,“ ujistil Jaroslav Julák z Ústavu imunologie a mikrobiologie z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. 

Výzkum českých vědců naopak ukázal, že takzvaný oheň svatého Eliáše je možné využít pro léčbu, ničí totiž bakterie. Díky tomu se daný druh plazmatu běžně využívá třeba pro sterilizaci nástrojů. Ovšem působit může taky přímo na lidskou kůži a léčit některá plísňová onemocnění. 

  • Eliášův oheň, nebo také oheň svatého Eliáše, je akustický a optický jev vyvolaný vybitím statické elektřiny při silných bouřích (takzvaný hrotový výboj). Dochází k němu na vyvýšených místech, hrotech, vrcholcích stromů apod. Projevuje se modrým světélkováním objektu, kde dochází k vybití statické elektřiny. 
  •  Ačkoliv je tento jev sám neškodný, může připravit cestu úderu blesku. Vzniká tehdy, když bouřkový mrak vysává ze země elektricky nabité částice. Ty pak často stoupají vzhůru podél vysokých předmětů, například stromů nebo stěžňů lodí. Jestliže se tento elektrický tok setká s částicemi proudícími dolů z mraků, do země okamžitě uhodí blesk.
  • Zdroj: Wikipedie 

Experti se tyto výboje snaží „ochočit“. Postupně proto vyvinuli několik různých verzí generátorů nízkoteplotního plazmatu.

Zatím poslední prototyp testuje efekt při léčbě plísně nehtů, a to v rámci klinické studie podiatrického centra v Ostravě. „Jestliže jsme takovéto onichomikózy vystavili působení plazmatu, zjistili jsme, že asi po půl roce byl nehet v podstatě jako nový,“  poznamenal Julák. 

Léčba uspěje asi v polovině případů, což je podle vědců u tak odolné plísně úspěch. Cílem je zavést metodu do běžné praxe. K tomu je však podle jejích autorů stále poměrně daleko.