Na ISS letí robotické včely. NASA je chce použít na sledování stanice

Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) to bude pěkně bzučet. Ve středu tam totiž doveze zásobovací loď kromě běžného materiálu také dvě „včely“. Jedná se o autonomní roboty ve tvaru krychle, které NASA pojmenovala Astrobee neboli Hvězdná včela.

Roboti se na ISS vydají na palubě kosmické lodi Cygnus. Dostali „včelí“ jména Honey (med) a Bumble (čmelák). Jejich domovem se stane Japonský experimentální modul, v němž už na ně čeká speciální dokovací stanice, v níž se budou dobíjet.

Poté, co je astronauti vybalí a zprovozní, mají se po stanici sami pohybovat, provádět experimenty a natáčet. To vše bez jakékoliv lidské pomoci.

Roboti vypadají jako třiceticentimetrová černo-žlutá krychle a jsou poháněni speciálním „ventilačním pohonem“. Navíc jsou vybaveni drobným, ale obratným ramenem, jímž mohou manipulovat předměty.

NASA má pro tyto drobné pomocníky velké úkoly. Na stanici by měli fungovat jako jacísi inspektoři – mají sledovat nejrůznější věci od úrovně hluku na stanici přes stav přístrojů až po automatizovaný monitoring inventáře. K tomu jim kromě citlivého pohybu a obratného ramene mají pomáhat také špičkové senzory a pokročilá umělá inteligence, jíž jsou vybaveni.

Hvězdné včely samy poznají, že jim dochází energie, a vrátí se do dobíjecího doku. V podstatě se jedná o vylepšený systém, jímž jsou vybavené robotické vysavače nebo sekačky.

NASA plánuje mít na ISS tyto vesmírné včely celkem tři. Poslední, pojmenovaná Queen (tentokrát zeleno-černá), by měla na stanici odletět v nejbližší době.