Cihlové zatmění Měsíce nadchlo svět. Podívejte se na fotografie z Česka i ze zahraničí

Dnes ráno se v České republice dalo pozorovat poslední úplné zatmění Měsíce tohoto desetiletí. Začalo v 05:41 a trvalo hodinu a dvě minuty, tedy do 06:43. Měsíc z oblohy úplně nezmizel, ale měl cihlově červený až hnědý odstín.

Zatmění se odehrálo nad západním obzorem ve velmi fotogenické oblasti oblohy mezi souhvězdími Blíženců a Raka. 

Už krátce po 04:15 bylo očima patrné, jako by byl Měsíc z levého horního okraje tmavší. Částečné zatmění začalo ve 04:34, tedy více než hodinu před úplným zakrytím měsíčního kotouče. Díky jasné obloze bylo možné tento úkaz dobře fotografovat jak z měst, tak z přírody. „Malá výška Měsíce nad obzorem umožní našeho barevně zatmělého souputníka zachytit s různými přírodními monumenty či architektonickými památkami,“ předvídali čeští astronomové – a měli pravdu.

Lidé pozorovali v Česku i v zahraničí

„Patřilo to mezi tmavší zatmění, světlejší bývají naoranžovělá,“ řekl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Na ondřejovskou hvězdárnu, kde Suchan zatmění pozoroval, přijelo 15 lidí. „My je považujeme za hrdiny. Když se člověk podíval na teploměr a na hodiny, tak ve čtyři přijet a při minus devíti (stupních Celsia), tak to je opravdu hrdinský čin,“ podotkl. Hvězdárna Žebrák přilákala zhruba stovku zájemců o zatmění, řekl její jednatel Vladislav Slezák. Na pražskou Štefánikovu hvězdárnu přišlo asi 140 lidí a na jičínskou hvězdárnu asi 35 lidí, uvedli jejich pracovníci.

Další zatmění Měsíce už za půl roku

Letos bude k vidění ještě částečné zatmění Měsíce v noci ze 16. na 17. července. Také tento úkaz bude pozorovatelný v celém svém průběhu. Maximální fáze zatmění, jež činí 65,3 procenta, připadá pro Českou republiku na 23:30 SELČ.

Předchozí úplné zatmění Měsíce mohli lidé v Česku sledovat loni 27. července večer. Planeta tehdy byla v zemském stínu 103 minut a tuto dobu až do konce tohoto století žádné další úplné zatmění nepřekoná.