V Brně se učí historie podle videohry Kingdom Come. Podívejte se, jak přednášky vypadají

Výuku dějin na Masarykově univerzitě v Brně obohatil od tohoto semestru nový předmět – ukazuje složitost i krásu historie na české videohře Kingdom Come: Deliverance.

Celý podzimní semestr se pracovníci Ústavu pomocných věd historických a archivnictví Filozofické fakulty Masarykovy univerzity spolu s přizvanými hosty v novém předmětu věnují předhusitskému období českých dějin. Právě k němu přivedla hráče po celém světě počítačová hra Kingdom Come: Deliverance.

Podívejte se na záznamy z prvních tří přednášek:

Vědce na Ústavu pomocných věd historických a archivnictví oslovila snaha autorů pokusit se udržet hru „realistickou“ a informovat v ní o zajímavé kapitole našich dějin. Začlenění hry do výuky byl původně studentský nápad, který padl během nezávazné debaty v ústavní knihovně.

Proč počítačová hra?

Nový předmět, který se hře Kingdom Come věnuje, se vyučuje od podzimního semestru. „Jeho cílem je jednak představit studentům dobu, ve které se hra odehrává, ale současně také názorně ukázat rozdíl mezi tím, jak vytváří obraz o minulosti historik, a tím, jak dějiny představuje popkultura,“ uvedl Stanislav Bárta z výše jmenovaného ústavu.

„Vzhledem k zasazení do českého středověku a prohlášení autorů o věrném zobrazení historické reality hra samozřejmě nemohla jeden z našich vědeckých týmů na FF nechat chladným,“ uvedla Martina Fojtů z tiskového odboru Masarykovy univerzity.

Vědci brněnské pobočky mezinárodního podniku Regesta imperii se zabývají právě dobou, do níž je děj hry zasazen, tedy obdobím panování Václava IV. a Zikmunda Lucemburského. „Ten však nezanechal ve virtuálním světě vytvořeném Danielem Vávrou zrovna pozitivní stopu,“ dodala Fojtů.

  • Hra se odehrává v jednom z nejbouřlivějších období českých dějin, několik let před „husitskou krizí“. Země bez vládce je na pokraji občanské války, krajem se pohybují skupiny německých i rakouských žoldnéřů, o trůn usiluje uherský král Zikmund. Jak to celé dopadne, má v rukou postava, za kterou hraje hráč. Ten se vtělí do kovářského synka Jindřicha, který bude měnit dějiny, nebo si jen užívat dokonalého ponoru do dobové atmosféry.

„Kingdom Come je spíše historickým románem či filmem vyprávěným pouze pomocí jiné technologie a nutno zdůraznit, že v rámci žánru excelentně. Velký epický příběh tohoto střihu si více než jemné nuance dynastické politiky a spletitost vztahů středověké společnosti žádá silný motiv. Tvůrci tak zasadili do kulis velkých dějin malé dobrodružství osobní pomsty, kde je na první pohled zřejmé, kdo je padouch a kdo hrdina. Kde nemusíte váhat, na čí stranu se postavit. Nemůžete ale očekávat, že se z něj dozvíte, jak to doopravdy bylo,“ hodnotí hru brněnští historici.