Porod císařským řezem je stále hojnější. V řadě zemí zbytečně, upozorňují lékaři

Nová studie poukazuje na celosvětový výrazný nárůst porodů císařským řezem. Zatímco v roce 2000 tvořily přibližně 12 procent, o patnáct let později už takto přišla na svět víc než pětina dětí. Odborníci také poukazují na výrazné rozdíly mezi jednotlivými státy: rekordmanem je v tomto ohledu Dominikánská republika, kde takto porodila nadpoloviční většina žen. Lékaři přitom doporučují tuto porodnickou operaci pouze v případech, kdy je to nutné. Naopak řada žen z chudých afrických států na císařský řez nedosáhne.

Studii publikoval časopis The Lancet:  „Věděli jsme, že počet císařských řezů už nějakou dobu globálně narůstá, ale že v současnosti se tak narodí víc než dvacet procet dětí, je zarážející,“ uvedl podle CNN hlavní autor studie Ties Boerma, profesor z University of Manitoba.  

Velký nárůst hlásí asijské regiony: oblasti východní Asie a Pacifiku hlásí během 15 let nárůst o 15 procentních bodů.  Vůbec nejvíc žen pak rodí císařským řezem v Latinské Americe a Karibiku.

Podíl porodů císařským řezem
Zdroj: The Lancet/CNN

V roce 2015 se v patnácti zemích, mezi nimiž je například Brazílie, Egypt, Turecko nebo Mexiko, císařský řez uplatnil u víc než 40 procent porodů, oproti tomu v západní a střední Africe to byla pouhá čtyři procenta,„ poukázal Boerma. 

Státy, kde přišlo v roce 2015 na svět císařským řezem minimálně 15 procent dětí, většinou vykazovaly vyšší úroveň socioekonomického rozvoje, urbanizace a vzdělanosti u žen. 

Studie se opírá o data Světové zdravotnické organizace a Dětského fondu Organizace spojených národů, která popisují trendy u živě narozených dětí ve 169 zemích světa. 

Na základě získaných dat pak tým profesora Boerma došel k závěru, že vůbec největší podíl císařských řezů lékaři provedli v roce 2014 v Dominikánské republice, téměř 60 procent dětí. Naopak nejmenší podíl takových porodů autoři zaznamenali v roce 2010 v Jižním Súdánu, a to 0,6 procenta. 

Studie má ale podle autorů určité limity. Jedním z nich je například to, že se jim nepodařilo získat data, která by zahrnula všechny země, nebo to, že se některé informace opírají o vlastní zprávy rozvojových zemí, které nemusí být zcela spolehlivé.

Někde císařský řez ještě stále není dostupný

“Císařský řez není dostupný v řadě rozvojových zemí, a to především pro chudé ženy,„ poukázal Boerma se svými kolegy ve své dřívější práci. V rozvojových zemích přitom bohaté ženy podstupují císařský řez víc než pětkrát častěji než ty z chudších poměrů.

“To je částečně způsobené tím, že chudé ženy častěji rodí doma, a i když se dostanou do zdravotnického zařízení, tak je pořád 2,5krát méně pravděpodobné, že porodí tímto způsobem,„ shrnul Boerma.  

  • První císařský řez v historii, při němž přežila matka i dítě, byl proveden roku 1337 v Praze. Porod se uskutečnil na dvoře českého krále Jana Lucemburského, rodičkou byla jeho manželka Beatrix Bourbonská a dítětem Václav, nevlastní bratr Karla IV.

Podle autorů studie je přitom velmi důležité, aby byl císařský řez dostupný pro všechny ženy. Někdy totiž tato operace může zahraňovat lidské životy. 

WHO varuje před operacemi v případech, kdy to není nutné

Nárůst počtu císařských řezů ale souběžně lékaře zneklidňuje. Stále častěji ho totiž postupují ženy i v případech, kdy to není nutné. Operace přitom s sebou nese riziko vzniknu infekce a silného poporodního krvácení.  

Nárůstu porodů císařským řezem si všímá také Světová zdravotnická organizace, která nedávno publikovala nové pokyny, v nichž nabádá k redukci používání císařských řezů v případech, kdy to není nutné. 

“Je klíčové, aby ženy, které císařský řez potřebují, mohly tuto potenciálně život zachraňující proceduru absolvovat, pokud to ale není nutné, tak bychom se těmto zákrokům měli vyvarovat,„ uvedla Ana Pilar Betranová ze Světové zdravotnické organizace.