Vzácný velký alpský pavouk zřejmě vyhyne, před klimatickou změnou nemá kam ustoupit

Pavouky máme nejčastěji spojené s teplými nebo dokonce tropickými oblastmi. Tito členovci jsou však velmi přizpůsobiví, takže dokázali proniknout i do vysokohorských oblastí – například do Alp. Právě tam, v nadmořské výšce kolem 2700 metrů nad mořem, žije velký pavouk Vesubia jugorum – české jméno zatím nemá.

Tito pavouci jsou endemiti, nikde jinde než ve francouzských a italských Alpách je tedy nenajdete. Mají černé nebo tmavě hnědé tělo a mohou měřit téměř tři centimetry. Podle expertů jim ale hrozí, že z Alp zmizí – nedokáží se přizpůsobit klimatické změně.

„Jeden z nejzajímavějších důvodů pro jejich ústup je globální oteplování. Protože jde o zvířata, která žijí ve vysokých horách v extrémních nadmořských výškách, jsou snadno ohrozitelná touto změnou. Teploty se zvyšují a budou se zvyšovat,“ uvedl ekolog Marco Isaia.

„Pavouci budou před oteplováním ustupovat výše do hor, tak se tomu pokusí přizpůsobit. Ale nemohou ustupovat věčně – narazí na limity hor. Moc výš už totiž jít nemohou, hory tam prostě končí a pavouk už nenajde další místo, kde by mohl žít,“ doplňuje vědec.

Klimatická změna odsuzuje pavouky

Už jen pokus o migraci mimo původní oblast, kde žil, bude velmi složitý – pavouci jsou odkázáni na flóru a faunu, která žije v těchto velmi specifických podmínkách a zejména rostliny migrují mnohem hůře než živočichové. Také ony jsou ohrožené globální změnou klimatu a mohou z Alp zmizet. Při vymizení pavouka by však důsledky byly zřejmě mnohem horší. „Pavouci jsou predátoři, takže regulují potravní řetězec a hrají v něm díky tomu významnou roli,“ upozorňuje Isaia.

Vědec se tedy snaží, aby byl tento pavouk zařazen mezi ohrožené živočichy. On i tým biologů kolem něj doufají, že by se mohlo podařit dostat tohoto pavouka na seznam ještě během letošního roku. Komplikuje to fakt, že se o tomto tvoru téměř nic neví – poslední vědecký výzkum tohoto druhu proběhl naposledy v osmdesátých letech dvacátého století.