Čínská kosmická stanice Nebeský palác se nekontrolovaně zřítí. Dojde k tomu během osmi měsíců

Osmitunová čínská družice se nekontrolovaně zřítí k Zemi, potvrdili zástupci čínského kosmického výzkumu. Mělo by se to stát v horizontu osmi měsíců – místo a čas dopadu nejsou známé, pád by neměl představovat riziko pro lidi.

Čína informovala Organizaci spojených národů, že její vesmírná robotická laboratoř se nekontrolovaně zřítí na Zemi. Mělo by k tomu dojít v průběhu příštích osmi měsíců – ale protože čínští vědci nemají nad satelitem žádnou kontrolu, nejsou schopni čas ani místo dopadu upřesnit.

Experti z Aerospace Corporation to potvrdili a upřesnili, že podle jejich údajů by se měla vesmírná stanice Tchien-kung 1 (anglicky uváděná jako Tiangong-1) zřítit už v únoru 2018.

Horizont ČT24: Čínský vesmírný výzkum (zdroj: ČT24)

Tato družice krouží na oběžné dráze kolem Země už od září roku 2011, ale v dubnu 2016 přestala fungovat. Přestože již nepracuje, stále si udržuje strukturální integritu – neboli zatím se nerozpadá. Čína její oběžnou dráhu i stav sleduje; v současné době se pohybuje ve výšce 349 kilometrů nad povrchem Země, ale pomalu klesá – přibližně rychlostí 160 metrů denně.

Stanice shoří, riziko je malé

Ve zprávě čínské orgány předpokládají, že ke vstupu 8,5 tun těžké stanice, jejíž jméno znamená Nebeský palác, do atmosféry by mělo dojít mezi říjnem 2017 a dubnem 2018. Aerospace Corporation věří, že by k tomu mělo dojít s největší pravděpodobností v lednu 2018 – plus minus dva měsíce.

Podle propočtů a analýz by většina družice měla při průchodu atmosférou shořet. „Pravděpodobnost, že by mohla ohrozit leteckou dopravu nebo cokoliv na Zemi, je velmi nízká,“ uvádí zpráva.

Čína slibuje, že bude této události přikládat maximální pozornost a také přijme zvláštní opatření:

  • Zvýší kvalitu pozorování družice a bude veřejně informovat o všech změnách.
  • Veškerá data o sestupu družice bude Čína sdílet s mezinárodními partnery.
  • Čína zlepší systém rychlého informování, všechny informace budou také přístupné veřejnosti na speciálně zřízených webových stránkách a včas budou informována i média.
  • Včas předtím, než začne sestup, zašle Čína Spojeným národům i veřejnosti varování.
Výška stanice Nebeský palác
Zdroj: Aerospace Corporation

Že Čína pravděpodobně ztratila kontrolu nad svou první experimentální vesmírnou stanicí, bylo oznámeno v září 2016. Bylo to jen týden poté, co Čína vypustila do kosmu svou druhou experimentální laboratoř Tchien-kung 2 v rámci příprav na umístění vlastní stálé vesmírné stanice s kosmonauty na oběžnou dráhu kolem Země. Ta by podle plánů Pekingu měla fungovat kolem roku 2022.

Smrt Nebeského paláce se blíží

Představitelé čínského vesmírného programu při vypouštění druhé pokusné laboratoře uvedli, že laboratoř Tchien-kung 1 „splnila svou historickou misi“. Vysoká představitelka čínského vesmírného programu Wu Pching řekla, že laboratoř Tchien-kung 1 byla v provozu 4,5 roku. To je o 2,5 roku déle, než je doba, na kterou byl její provoz plánován.

„Na základě našich výpočtů a analýzy většina částí vesmírné laboratoře při pádu shoří,“ prohlásila Wu. Podle ní je nepravděpodobné, že by úlomky laboratoře mohly postihnout letecký provoz či způsobit škody na Zemi.

Harvardský astrofyzik Jonathan McDowell prohlásil, že tyto zprávy naznačují, že Čína ztratila nad laboratoří kontrolu. Pokud tomu tak je, pak bude nemožné předpovědět, kam její trosky dopadnou, dodal.

„Ani pár dní před návratem laboratoře do atmosféry pravděpodobně nebudeme schopni určit s větší přesností než nějakých plus minus šest, sedm hodin, kdy se laboratoř zřítí. A pokud nevíme, kdy se zřítí, znamená to, že ani nevíme, kam se zřítí,“ řekl McDowell.

Aerospace Corporation nyní uvedla, že je nepravděpodobné, že by trosky Nebeského paláce někoho zasáhly, varovala však, že průchod atmosférou by mohly přežít zbytky vysoce toxické a žíravé látky hydrazin, která se používá jako jedna ze složek dvousložkové pohonné látky pro kosmické lodi. Varovala tedy všechny, aby se nedotýkali zbytků trosek, které by se mohly na zemi nalézat – lepší by bylo kvůli možnosti toxických výparů se k nim ani nepřibližovat.