NASA oznámila, že si nemůže dovolit poslat člověka na Mars

Americká kosmická agentura NASA mluví o tom, že dostane lidskou posádku na Mars, už desítky let – ale zatím se termíny pořád posouvaly dál do budoucnosti. Nyní to vypadá, že do roku 2030 se to nestane, především z finančních důvodů.

Šéf pro pilotované lety NASA William H. Gerstenmaier oznámil, že agentura nemá dostatečné finanční krytí pro to, aby v dohledné době vyslala k Marsu lidskou posádku.

„Nejsem schopen říct datum, kdy pošleme lidi na Mars; důvodem je, že při současném financování agentury nemáme pozemní systémy pro Mars,“ řekl Gerstenmaier během čtvrtečního setkání American Institute for Aeronautics and Astronautics. „A tyto přístroje pro vstup do atmosféry, sestup a přistání jsou u Marsu obrovskou výzvou,“ dodal.

Karel Pacner o cestě na Mars (zdroj: ČT24)
  • Space Launch System (zkratka SLS) je plánovaná raketa NASA, která má zaujmout místo zrušeného programu Constellation a nahradit vysloužilé raketoplány. 
  • Orion je americká pilotovaná kosmická loď od roku 2006 vyvíjená pro NASA společností Lockheed Martin. Orion, vynášený raketami SLS má dopravovat člověka do blízkosti Měsíce, k planetkám a k Marsu.

Nejvíce peněz agentuře odčerpávají rakety SLS a Orion, takže už jí nezbývá dostatek peněz na vývoj strojů, které by byly těmito nosnými raketami dopravené a tam přistály – a eventuálně se i vrátily na oběžnou dráhu Rudé planety. Rozpočet NASA byl letos zvýšen jen o dvě procenta, což k rozvoji programu cesty na Mars nestačí.

Další kroky NASA tedy budou záležet na jejím budoucím financování. Gerstenmaier naznačil, že agenturu teď bude zajímat průzkum Měsíce. A to mnohem intenzivnější, než jen stavba stanice Deep Space Gateway, která by měla vzniknout na oběžné dráze našeho přirozeného satelitu. Ale právě tato stanice by se měla stát odrazovým můstkem, z něhož by se měl odrážet další průzkum Měsíce.

Mars jako cíl politický

Americká vláda přitom dobytí Marsu bere značně vážně. Americký viceprezident Mike Pence 6. července prohlásil, že USA zahajují novou éru průzkumu vesmíru a slíbil, že jeho země vyšle lidskou posádku na Mars a rovněž zpátky na Měsíc.

„Naše země se vrátí na Měsíc a naše noha spočine i na povrchu Marsu,“ řekl Pence před 800 zaměstnanci amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Přítomen byl i slavný americký astronaut Edwin „Buzz“ Aldrin, druhý člověk, který se prošel po měsíčním povrchu po Neilu Armstrongovi.

Pence, který v roce 2005 ještě bojoval s dalšími republikány za zrušení plánů NASA na znovudobytí Měsíce, teď neupřesnil časový rámec, do kdy by se taková mise měla uskutečnit.

Obnovení náročných vesmírných programů sliboval také na letošní Den nezávislosti americký prezident Donald Trump. „Jsme národ pionýrů a příští americkou hranicí je vesmír. Nikdy jsme to nedokončili, začali jsme, ale nedokončili, ale teď začínáme zase,“ prohlásil tehdy Trump.

Naděje leží v rukou podnikatelů

Dostat člověka na Mars nemusí být jen záležitostí americké vládní agentury – Elon Musk tento měsíc prohlásil, že už v září oznámí další podrobnosti o misi SpaceX Mars. Tato společnost by ráda vyslala nepilotovanou misi k Marsu už roku 2018, do roku 2025 by tam chtěla poslat posádku tvořenou lidmi.

Vlastní plány na „dobytí Marsu“ mají i další soukromě vlastněné kosmické agentury Boeing i Blue Origin.