TÉMA

Kapitalismus

Pandemie vyhnala lidi z kanceláří domů a ze skladů do ulic. Dočkají se i dělníci revoluce?

Pandemie covidu-19, nedostatek pracovních sil, hnutí Black Lives Matter a další sociální a ekonomické síly přispěly v posledních dvou letech k nárůstu odborových organizací po celých Spojených státech. Naposledy se k nim přidalo páteční vítězství odborářů ve skladu společnosti Amazon v New Yorku. Na první pohled se může zdát, že USA prochází pracovní revolucí, podle některých ekonomů je to ale opravdu pouze zdání.
11. 4. 2022|

30 let zpět: Od etatizace k privatizaci

V předvečer výročí podpisu znárodňovacích dekretů prezidentem Edvardem Benešem v roce 1945 a uprostřed vládních příprav polistopadové privatizace referovala ČST o průzkumu veřejného mínění, v němž se dotazovaní vyjadřovali k otázce, co všechno – od malých dílen a obchodů přes hotely a továrny až po doly a hutě – by mělo z rukou státu přejít do soukromého vlastnictví.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
23. 10. 2020|

30 let zpět: Důležitější než peníze je přístup k informacím

Americký antropolog, spisovatel a univerzitní profesor Andrew Lass vyrůstal s rodiči v Československu, dokud je v roce 1973 normalizační režim nevyhostil. Po sametové revoluci se profesor Lass do Československa vrátil a v 90. letech vedl projekt elektronického propojení českých a slovenských knihoven. V rozhovoru pro ČST s pozoruhodnou jasnozřivostí předjímal nástup informační doby a varuje před tím, co označuje za moderní kolonialismus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
22. 6. 2020|
Blog

Dluhy-Smith: Co se stane s demokracií po pandemii? Hrozí kontrolně-sledovací kapitalismus

Uprostřed globální pandemie koronaviru nesmíme zapomínat na souvislosti a výzvy, kterým západní civilizace dlouhodobě čelí, píše ve svém komentáři Radovan Dluhy-Smith z katedry rozvojových a environmentálních studií Univerzity Palackého v Olomouci. Dodává, že odborníci už dekády upozorňují na závažné limity globální ekonomiky, zejména pak na její dopad na životní prostředí a přírodu vůbec.
29. 3. 2020|

Prohlubování nerovnosti může vést ke kolapsu kapitalismu, varoval francouzský ministr financí

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire varoval před možným kolapsem kapitalismu v případě, že se bude dál prohlubovat ekonomická nerovnost ve světě. Zároveň vyzval skupinu předních vyspělých zemí G7, aby zvážila stanovení jednotné minimální daně z firemních zisků a řešila sílu obrovských nadnárodních společností.
22. 1. 2019|